Ako sa stať MILIONÁROM aj s nízkym platom. Tu sú TRI osvedčené stratégie

Ako sa stať milionárom? Zdroj: Freepik

V súčasnosti sa často diskutuje o tom, že väčšina milionárov zdedila svoje bohatstvo. Avšak realita je iná. Mnohí milionári sú prví vo svojej rodine, ktorí dosiahli finančný úspech, čo znamená, že aj vy máte možnosť stať sa milionárom, aj keď ste nevyrastali v bohatstve alebo neabsolvovali prestížnu školu. Tento článok vám ukáže, ako môžete získať milióny aj s nízkym platom.

Existujú tri hlavné faktory, ktoré môžete ovplyvniť na svojej ceste k zbohatnutiu: čas, ktorý investujete, výšku investície a výnosy z vašich investícií. Informuje portál karierainfo.zoznam.sk.

  • Ako dlho investujete
    Čas je najzásadnejší faktor, ktorý môžete využiť vo svoj prospech. Čím dlhšie investujete, tým viac sa vaše investície zhodnocujú. Napríklad, ak zarábate ročne 50 000 € a investujete 15 % (7 500 € ročne), po 30 rokoch môžete mať približne 750 000 €. Ak však investujete len o 4 roky dlhšie, po 34 rokoch môžete dosiahnuť milión eur. Najväčšie zisky prichádzajú až na konci investičného obdobia, nie na jeho začiatku.
  • Koľko investujete
    Ak začnete investovať 425 € mesačne (čo je približne 14 € denne) od 25 rokov a dosiahnete 7 % ročný výnos, do 65 rokov sa stanete milionárom. Je to jednoduché: zvýšte svoj príspevok o 1 % ročne. Ak začnete s 5 % zo svojho príjmu, v nasledujúcom roku zvýšite príspevok na 6 %, potom na 7 % a tak ďalej. Tento prístup vám môže ušetriť stovky tisíc eur, čo by ste inak míňali na kávu každý deň.
  • Výnosy z investícií
    Tento faktor máte menej pod kontrolou, a preto je na treťom mieste. Historicky akciový trh ponúka priemerný ročný výnos okolo 7 %, ak zohľadníte infláciu. Je dôležité zamerať sa na minimalizáciu poplatkov za správu investícií. Vyhnite sa poplatkom vo výške 1 % z vašich výnosov, pretože to môže výrazne znížiť vaše dlhodobé zisky.

Prečo toľko ľudí nezvláda investovanie?

Aj keď sú tieto stratégie relatívne jednoduché, mnohí ľudia sa ich nedržia.

Peniaze majú silný emocionálny náboj, a tak sa mnohí boja investovať alebo majú pocit viny, keď si prajú viac. Navyše môžu mať rôzne zodpovednosti, ako napríklad starostlivosť o starších rodičov alebo mladých potomkov, čo môže obmedziť ich možnosti investovania.

Investovanie by malo byť o dosahovaní stability a dlhodobých výsledkov, nie o rýchlych ziskoch. Je dôležité mať trpezlivosť a dodržiavať disciplínu vo svojich investičných praktikách.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie