Ministerstvo dopravy odhalilo novinky v železničnom grafikone. IC vlaky sa rušia

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR, František Iván)

Navrhované zrušenie IC vlakov na hlavnej trati medzi Bratislavou a Košicami sa stáva realitou. Namiesto nich bude od roku 2025 na trati premávať 16 vlakov expresných vlakov v hodinových intervaloch. Na dnešnej (22.10.) tlačovej konferencii o tom informoval minister dopravy Jozef Ráž zo Smeru-SD.

Od tejto zmeny si ZSSK aj rezort dopravy sľubujú menej preplnených vlakov, informuje portál Správy STVR. Generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Peter Helexa povedal, že namiesto niekoľkých IC vlakov prinesie nový grafikon dokopy o 32 vlakov viac. Šestnásť v jednom aj v druhom smere. Od zmien sa očakáva aj skrátenie prestupových časov.

V platnosti ostávajú aj možnosti bezplatného cestovania pre seniorov a študentov.

Istá podoba IC vlakov však predsa zostane zachovaná, pretože v ranných a večerných hodinách zavedú zrýchlený pár expresov. Z Bratislavy budú odchádzať o 5.30 h a o 15.30 h, z Košíc rovnako o 5.30 h, popoludní o 17.30 h. Zastavia v desiatich staniciach a budú tiež povinne miestenkové s kapacitou 550 miest. Ráž pripomenul, že doterajšie IC vlaky premávali s kapacitou 260 miest.

Generálny riaditeľ ZSSK Helexa upozornil, že grafikon nekončí len na úrovni trate Bratislava-Košice. „Pridávame rádovo ďalších viac ako 60 párov vlakov. Celkovo budeme vypravovať viac ako 1 800 vlakov denne, posilňujeme trate Galanta-Trnava, Senica-Kúty, Zvolen-Banská Bystrica. Predlžujeme regionálny expres z Nitry až do Bratislavy, ako priame spojenie,“ povedal.

Ďalšie zmeny sa dotknú tratí Košice-Prešov-Lipany, Košice-Poprad a Trenčín-Žilina. Pribudne aj nový medzinárodný spoj medzi mestom Púchov a českou obcou Horní Lideč. „Posilňujeme taktiež Žilinu-Liptovský Mikuláš,“ dodal Helexa.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie