Ste často unavení? Možno vám chýba horčík, ako to spoznať a kde ho nájsť?

Ilustračná fotografia (Zdroj: Unsplash)

Dlhotrvajúca únava, podráždenosť, kŕče a tiky. Ide o typický príznak nedostatku horčíka v organizme.

Nízku hladinu horčíka má podľa výskumov až tretina populácie, čo nie je málo, píše portál mojezdravi.cz. Jeho vstrebateľnosť tiež nie je úplne ideálna a udáva sa, že naše telo dokáže vstrebať iba 30% horčíka obsiahnutého v potravinách. Nedostatok horčíka sa prejavia symptómami, ktoré vám nemôžu uniknúť, ak svoje telo poznáte a nepodceňujete jeho signály.

Patria medzi nich: stres, podráždenosť, únava, nespavosť, svalové kŕče, búšenie srdca, lámavosť nechtov, vypadávanie vlasov, vznik obličkových kameňov alebo hemoroidov, tik očného viečka
alebo častá chuť na čokoládu.

Aktuálne správy hovoria aj o nezanedbateľnom pozitívnom pôsobení horčíka na pamäť, plasticitu mozgu, stareckú demenciu, dĺžku života, rakovinu čreva, rakovinu prostaty či zelený zákal. Má upokojujúce účinky na celé telo. Je nevyhnutný pre činnosť enzýmu, ktorý znižuje „zlý“ cholesterol LDL, znižuje triglyceridy a zdvíha „dobrý“ cholesterol HDL.

Horčík patrí medzi minerálne látky, ktorých prínos pre organizmus sa znova a znova skúma, objavujú sa nové informácie, ktoré dopĺňajú tie staršie a ukazujú, že horčík zasahuje do množstva zdravotných oblastí. Vedelo sa, že horčík je veľmi dôležitý pre enzymatické reakcie, napomáha fungovaniu svalov a nervov, udržuje stabilný srdcový rytmus a má vplyv aj na funkciu imunitného systému.

Zlepšuje aj využitie kyslíka v nervových bunkách, tým odďaľuje únavu a pomáha udržať pozornosť. V súčasnosti tiež výsledky klinických štúdií dokazujú pozitívny vplyv horčíka na zníženie rizika vzniku diabetu 2. typu. Samostatnou oblasťou je veľká debata o tom, ktorá z minerálnych látok je dôležitejšia pre prevenciu osteoporózy, či vápnik alebo horčík, pričom výstupy z klinických štúdií sú veľmi zaujímavé.

Z ovocia obsahujú horčík banán, datle, sušené marhule. Zo zeleniny ho nájdete v artičokoch, špenáte, šošovici, hrachu. Spoľahnúť sa môžete aj na čokoládu, mandle a kešu oriešky, pomarančovú alebo mrkvovú šťavu a červené víno. Nájdete ho aj v tuniakovi. Horčík prijímaný potravou však spravidla nestačí a môže byť ťažko vstrebateľný, pri jeho nedostatku je preto vhodné ho dodávať telu vo forme potravinových doplnkov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie