Gastroskopia už nemusí byť nočnou morou. Desivú hadicu nahrádza tabletka s kamerou

Ilustračná fotografia (Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta)

Klasická gastroskopia, vyšetrenie, ktoré v mnohých pacientoch budí strach. Vyšetrenie žalúdka prebieha pomocou sondy, ktorá sa strká do žalúdka. Obávaný a často nevyhnutný úkon môžu pacienti s bolesťami žalúdka teraz absolvovať aj kapsulovou metódou. Namiesto hadice prehltnú tabletu s kamerou. 

Najväčší prínos má nová metóda vyšetrenia práve pre pacienta. Ustupuje sa totiž od toho najviac desivého – prehĺtaní hadice s malou kamerou, píše portál novinky.cz. Obchádza sa tým dáviaci reflex, ktorý je pri bežnej gastroskopii problematický.

Rozdiel je oproti bežnému vyšetreniu jediný. Namiesto objemnej hadice prehltne pacient iba tabletu s kamerou. „Vyšetrenie nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu. Pokiaľ ide človek v ranných alebo dopoludňajších hodinách na vyšetrenie, tak by od polnoci nemal jesť, piť ani fajčiť,“ zhrnul prípravu gastroenterológ a hepatológ Lukáš Bajer z českej kliniky EndoHope.

„Samotné vyšetrenie potom prebieha tak, že pacientovi dáme vypiť určitý objem tekutiny, aby sa žalúdok vyčistil a nám tam neprekážali nejaké bubliny alebo tráviace enzýmy či žlč, ktoré by mohli ovplyvniť nález na stenách žalúdka,“ dodal Bajer.

Potom pacient prehltne kapsulu, ktorá je o veľkosti väčšieho antibiotika. „Neskôr už o ničom nevie a iba leží na lôžku na chrbte alebo na ľavom boku. My potom kapsulou pomocou magnetického poľa manipulujeme bez toho, aby o tom pacient akokoľvek vedel,“ vysvetlil gastroenterológ. Kapsula sa aktivuje pomocou svetelného zdroja a v prevádzke vydrží šesť hodín.

Vizualizácia všetkých segmentov hornej časti tráviaceho traktu, teda pažeráka, žalúdka a dvanástorníka, je podľa Bajera u kapsľovej metódy rovnako kvalitná ako u bežnej známej gastroskopie.

„Benefity sú najmä na strane pacienta. Je to veľmi dobre tolerované, nejde o nič iné, než prehltnú kapsulu. Nevyžaduje na rozdiel od gastroskopie sedáciu, teda anestéziu. Tú pri klasickej metóde navyše nevykonávame u všetkých pacientov, ale u niektorých to z hľadiska upokojenia je nutné,“ povedal lekár.

Bajer upozornil na to, že väčšina pacientov bežnú formu vyšetrenia netoleruje, alebo ju môže podstúpiť iba v uspaní. Vďaka šesťhodinovej výdrži batérie dokáže kamera vykonať aj vyšetrenie dolnej časti tráviaceho traktu.

„Po tom, čo dokončíme vyšetrenie hornej časti tráviaceho traktu, pre ktoré potrebujeme manipuláciu magnetickým poľom, môžeme nechať kapsulu voľne prechádzať tenkým črevom, a ak je na to indikácia, môžeme potom spätne priechod kapsule odsledovať,“ prezradil lekár. Môže teda slúžiť aj ako náhrada preventívnej kolonoskopia.

Kamera ale nedokáže odobrať vzorky, slúži iba ako diagnostický nástroj. „Ak na kamere vidíme nejakú patológiu, ktorá by napríklad vyžadovala overenie histologicky, napríklad pomocou biopsie kliešťami, tak to samozrejme s kapsulou neurobíme,“ doplnil lekár s tým, že 70 percent gastroskopií robených bežnou indikáciou takúto intervenciu nevyžaduje.

Táto nová metóda gastroskopie je zatiaľ možná v Českej republike, no zatiaľ nie je ani hradená zo zdravotného poistenia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie