SNS sa rozpadá: Huliak opúšťa Danka s dvoma ďalšími poslancami. On nie je môj predseda, vyhlásil (aktualizované)

Poslanec Rudolf Huliak a predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Jaroslav Novák, Dano Veselský

Kríza vo vládnej koalícii pokračuje. Z poslaneckého klubu SNS sa rozhodli odísť traja členovia, ktorí prejdú do pozície nezávislých poslancov.

  • AKTUALIZOVANÉ – 16:05

Vyostrená situácia vo vládnom trojlístku naberá na obrátkach. Traja poslanci – Pavol Ľupták, Ivan Ševčík a Rudolf Huliak – vyjadrili nespokojnosť a rozhodli sa odísť z poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany.

„Po skončení tejto tlačovej konferencie ideme okamžite do podateľne, máme tu žiadosť, kde deklarujeme, že odchádzame z poslaneckého klubu SNS. Stávame sa nezávislými poslancami Národnej rady,“ povedal Huliak.

Diletantské riadenie rezortu životného prostredia

Nový klub avizoval, že bude ďalej pokračovať ako nezávislí poslanci, ktorí plánujú podporovať vládu Roberta Fica. Huliak kritizuje koaličných partnerov, ktorí ich neprizvali k diskusii o príprave štátneho rozpočtu na rok 2025, informujú Aktuality.

Huliak dodáva, že sa dištancujú aj od počínania ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, píše Denník N.

Tarabovo riadenie rezortu označil za „neodborné a diletantské“ , vrátane pôsobenia jeho štátnych tajomníkov Filipa a Štefana Kuffu. „Robí nám to skôr hanbu u voličov a je nám to denne vytýkané zo strany obyvateľov vidieka,“ hovorí Huliak.

Odkedy spolu s kolegami Ivanom Ševčíkom a Pavlom Ľuptákom prezentovali svoju žiadosť o zmenu názvu klubu SNS a väčšie zviditeľnenie ich strany Národná koalícia, začali byť ignorovaní a „absolútne odpojení“ od diania v klube.

„Absolútne nám bol zamedzovaný akýkoľvek styk s informáciami, totálna ignorancia, zablokovanie prístupu na koaličné rady, ktoré už boli odvtedy dve,“ povedal Huliak.

Nie je môj predseda

Rudolf Huliak chcel vniesť svoju časť strany do SNS ako Národnú koalíciu. Tá tak po odchode bude vystupovať samostatne, píše denník SME.

„Pán Danko nie je môj predseda, ja som predsedom nezávislej strany, ktorá má 2700 členov,“ ohradzoval sa v závere septembra. Spájanie „pronárodných síl“ pred voľbami urobil Andrej Danko podľa Huliaka iba „naoko“.

Dištancuje sa aj od nárokov Andreja Danka na post predsedu parlamentu, ktorý na základe koaličnej zmluvy prislúcha druhej najsilnejšej koaličnej strane Hlas-SD, k čomu sa priklonil aj Huliak, a to predsedu SNS veľmi rozčúlilo.

„Pán Huliak si vedľa mňa nesadne už v živote,“ vyhlásil Danko, ktorý zrušil Huliakovu účasť na koaličných radách a nazval ho „agresívnym hulvátskym človekom“.

Rozpad SNS

Huliak mu na oplátku taktiež poslal štipľavý odkaz. „Stále ide svoje, stále si hudie tú svoju pesničku“ a „dupká si“, že podľa neho nebude za predsedu parlamentu volený kandidát Hlasu. Danko sa tri týždne vzniknutý spor ani nesnažil vyriešiť, ba naopak, vyjadreniami len prehlboval konflikt.

Andrejovi Dankovi spôsobil odchod troch poslancov obrovské vrásky na čele. Zákon 350/1996 Z. z. o Národnej rade SR hovorí, že „Na utvorenie poslaneckého klubu treba najmenej osem poslancov.“ Keďže z pôvodných 10 kresiel, ktoré po parlamentných voľbách SNS obsadila, odišli traja poslanci, v klube ich ostalo iba sedem poslancov.

To znamená, že „ak počas volebného obdobia klesne počet členov poslaneckého klubu pod túto hranicu, poslanecký klub zaniká.“ Všetci zvyšní členovia SNS, vrátane jej predsedu Andreja Danka, sa tak stanú nezávislými poslancami.

Koalícia tak dočasne nebude mať tri poslanecké kluby, čo môže viesť ku komplikáciám pri vedení schôdzí parlamentu a pri zaraďovaní alebo presune nových bodov programu. Bez poslaneckého klubu sa strana nevie zúčastňovať poslaneckého grémia, ktoré predstavuje kľúčové organizačné stretnutia predsedov strán. Fórum slúži na vyjasňovanie problémov, či uzatváranie dohôd na ďalšom postupe rokovania pléna.

Andrej Danko k situácii zatiaľ nezaujal stanovisko.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie