AKTUÁLNE: Lekári sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra. Nový minister krízu nezahasil

Aktuálna správa. Zdroj: istream.sk

V utorok 22. 10. oznámili lekári, či plánujú hromadné výpovede. Informoval o tom portál TA3. 

Aktualizované 11:48

Lekári z nemocníc sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

Výpovede podľa Visolajského avizujú lekári z univerzitných, fakultných nemocníc, z väčšiny malých nemocníc, aj súkromných nemocníc. Ide o najviac vyťažené oddelenia, ako chirurgia, gynekológia, interné či kardiológia. „Bez týchto lekárov, ako sa Slovensko už opakovane presvedčilo, nie je možný chod slovenských nemocníc,“ podotkol Visolajský s tým, že výpovede pribúdajú každým dňom.

Pre LOZ je kľúčové, aby bol na Slovensku systém, ktorý zabezpečí zdravotníkov v nemocniciach. Zároveň trvá na dodržiavaní ôsmich bodov memoranda, ktoré v roku 2022 podpísali lekárski odborári s vládou SR. „Len samotné mzdy problém slovenského zdravotníctva nevyriešia a problém je taký, že treba realizovať osem opatrení, aby sme pomohli nášmu zdravotníctvu. Preto tlačíme na vládu výpoveďami už po tretíkrát,“ skonštatoval Visolajský.

Pôvodný článok

„Viem, že trváte na podmienkach, ktoré ste si pred dvoma rokmi vyrokovali s predchádzajúcou vládou, ale aj my so súčasnou vládou sa uchádzame o vaše porozumenie,“ povedal nový minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD). Prihovoril sa im ešte v pondelok 21. 10.

Lekárom ponúkol dodatočných 100 miliónov eur. Tie údajne majú podporiť rast ich platov rýchlejšie než bez konsolidácia. Lekári ich však odmietajú.

Trvajú na podmienkach tak, ako boli dohodnuté. „Opakujem, hovoríme o raste platov, nie o ich zmrazovaní či znižovaní. Nárast o 6,4 % ročne je stále vysoko nadštandardný v porovnaní s inými sektormi. V priemere to znamená zvýšenie platu o 164 eur mesačne, pričom rozdiel oproti požiadavkám odborárov predstavuje 62 eur mesačne v čistom vyjadrení,“ vysvetlil minister Šaško.

Rozdiel 62 eur by podľa jeho slov mohli zvážiť, či je dôvodom na destabilizáciu zdravotníctva. „Pevne verím, že táto suma nie je dôvodom, aby slovenský pacient čelil hrozbe nestability.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie