Babiš bol medzi agentmi StB neoprávnene. Slovensko to uznalo a uzavrelo dohodu

Na archívnych snímkach vpravo Andrej Babiš a vľavo Peter Pellegrini. Zdroj: FOTO TASR/Pavel Neubauer, Jaroslav Novák

Slovenské ministerstvo vnútra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš bol neoprávnene evidovaný ako agent bývalej československej tajnej polície StB a vedome s ňou nespolupracoval. Úrad dosiahol s Babišom dohodu v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie v spisoch StB. Babiš uviedol, že nepochybuje o tom, že spor vyhrá.

„Nikdy som nepochyboval o tom, že prípad vyhrám, a preto som povedal, že sa budem pokojne súdiť do konca života. Nikdy som s StB nespolupracoval, neexistuje jediný dôkaz, ktorý by dokazoval opak, a preto som štyrikrát vyhral súd,“ povedal Babiš.

„Som rád, že je to definitívne, dvanásť rokov ma to zásadne poškodzovalo, moji politickí súperi to zneužívali a urážali ma. Neočakávam ospravedlnenie, na to nebudú mať odvahu,“ dodal predseda strany ANO.

Ministerstvo vnútra SR odôvodnilo uzavretie dohody dvomi právnymi analýzami a skutočnosťou, že existuje vysoké riziko prehry vo veci. Ministerstvo upozornilo, že v takom prípade by Babiš mohol dodatočne žiadať vysoké finančné odškodnenie.

„Toto riziko bolo v kontexte efektívneho riadenia verejných financií neprijateľné,“ napísal úrad. Podľa ministerstva vyrovnanie uzavreté na základe právnych analýz zabraňuje možným finančným stratám štátu. „Tento postup je plne v súlade s našou snahou chrániť finančné záujmy Slovenska a zabrániť zbytočnému plytvaniu verejnými prostriedkami,“ napísalo ministerstvo vnútra.

Babiš sa podľa ministerstva zaviazal, že nebude voči Slovensku uplatňovať žiadne nároky na náhradu škody v súvislosti s jeho evidenciou v StB a stiahne svoje sťažnosti podané na Európsky súd pre ľudské práva.

„Viacero spisov dokazuje spoluprácu s StB“

Podľa Ústavu pamäti národa SR (ÚPN), s ktorým bratislavský rodák Babiš v minulosti viedol súdny spor, dokazujú oprávnenosť evidencie politika ako tajného spolupracovníka StB ďalšie spisy.

Babiš sa už roky snaží na slovenských súdoch dosiahnuť verdikt, že v dokumentoch StB bol ako jej agent evidovaný neoprávnene. Najnovšie slovenské súdy rozhodli, že Babiš mal žalovať slovenské ministerstvo vnútra, a nie Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý na Slovensku spravuje spisy StB.

„Podľa Ústavu pamäti národa oprávnenosť evidencie Andreja Babiša ako tajného spolupracovníka StB dokazujú viaceré spisy StB, ktoré na seba obsahovo a chronologicky nadväzujú. Na tejto skutočnosti nič nemení ani rozhodnutie Ministerstva vnútra SR uzavrieť s Babišom dohodu,“ uviedol hovorca ústavu Michal Miklovič. ÚPN je obdobou českého Ústavu pre štúdium totalitných režimov.

V apríli tohto roku Babiš podporil vtedajšieho lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho pred druhým kolom priamej voľby prezidenta SR, v ktorom Pellegrini porazil kariérneho diplomata Ivana Korčoka. Babiš tak urobil v spoločnej debate s Pellegrinim v Bratislave na záver slovenskej prezidentskej kampane.

V roku 2012 Babiš zažaloval ÚPN v súlade s vtedajšou praxou slovenských súdov. O päť rokov neskôr však ústavný súd toto pravidlo porušil, keď zrušil predchádzajúce verdikty krajského a najvyššieho súdu v Babišov prospech. Ústavný súd však nešpecifikoval, kto by mal byť obžalovaný.

V roku 2019 ústavný súd zrušil ďalšie rozhodnutia krajského a Najvyššieho súdu SR, ktoré naopak Babišovu žalobu v tejto veci zamietli. Príslušný senát to odôvodnil tým, že všeobecné súdy neurčili, kto by mal byť v danej veci žalovaným. Práve vyriešenie tejto otázky, a nie oprávnenosť Babišovej evidencie v dokumentoch StB, bolo hlavnou otázkou, ktorou sa potom slovenské súdy zaoberali.

Archívne dokumenty uvádzajú, že Babiš sa stal dôverníkom StB v roku 1980 a o dva roky neskôr ho nadporučík StB Július Šuman získal na spoluprácu s tajnou políciou ako agenta s krycím menom Bureš. Ten však počas pojednávania o Babišovej žalobe na okresnom súde uviedol, že tieto informácie nie sú pravdivé a že Babiš nebol naverbovaný StB.

Ústavný súd SR v rozsudku z roku 2017 spochybnil dôveryhodnosť bývalých príslušníkov StB, ktorí na mestských súdoch svedčili v prospech Babiša a ktorých výpovede boli v tom čase považované za kľúčové.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie