Slnečné lúče zakryjú oblaky. V týchto častiach platia výstrahy pred hmlou

Ilustračná fotografia. Zdroj: FOTO TASR/Daniel Stehlík

Aj dnes (22.10.) očakávame na Slovensku prevažne pokojné počasie. Na viacerých miestach hrozí hmla, najmä v ranných hodinách. Počasie bude stabilné s možnosťou prechodného vyjasnenia v priebehu dňa​. V stredu však môžu byť slnečné lúče často zakryté oblakmi.

Už niekoľko dní počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš, ktorá do našej oblasti zasahuje od juhovýchodu, informuje portál imeteo.sk.

V utorok bude počas dňa miestami slnečno, občas s premenlivou oblačnosťou, ale bez výraznejších zrážok či nebezpečných meteorologických javov. Avšak dopoludnia sa bude tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť.

Denné teploty sa budú pohybovať medzi 13 až 19 °C, v závislosti od regiónu. V noci sa teploty znížia na približne 3 až 8 °C, s možnosťou nižších hodnôt v údolných oblastiach.

Príjemne bude aj na horách. Vo výške 1 500 metrov vystúpi teplota na +12 °C. Oproti víkendu nás vietor trápiť nebude. Očakáva sa slabý až mierny, prevažne južný vietor.

Platia výstrahy pred hmlou

Pre dnešok platia výstrahy prvého stupňa pred hmlou. Týka sa to predovšetkým pre časti stredného a východného Slovenska. Platiť by mali predbežne do 10.00 h. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Meteorológovia vydali výstrahy pre takmer celý Banskobystrický a Prešovský kraj a pre niektoré okresy Košického a Žilinského kraja. Dohľadnosť sa v týchto častiach krajiny očakáva na úrovni 50 až 200 metrov.

„Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v
danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ napísal SHMÚ.

Objaví sa viac oblakov

V stredu sa už očakáva, že počasie u nás ovplyvní nielen tlaková výš, ale aj postupujúci studený front od severozápadu. Ten sa však bude rozpadať a tak počasie u nás ovplyvní len mierne.

Podľa najnovších predpovedí sa objaví viac oblakov počas noci z utorka na stredu a najmä zo stredy na štvrtok, ktoré budú znamenať zmiernenie ba dokonca až prerušenie nočných mrazov. Teploty pod nulou sa vo štvrtok skoro ráno očakávajú už iba v údoliach.

Tento studený front by mal počasie ovplyvniť len dočasne. Pretože od štvrtka nás opäť čaká príjemné, prevažne slnečné počasie s dennými teplotami od +12 do +18 °C.

Naspäť sa vrátia aj mrazy, ktoré sa očakávajú predovšetkým ráno. Takéto počasie nás čaká až do konca októbra, kedy by malo postupne dôjsť k výraznejšej zmene.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie