Podvodníci majú novú fintu. TAKTO vás cez mobil pripravia o peniaze

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK)

Nedávno sa objavil nový druh podvodu, ktorý pripravil muža z Hanušoviec nad Topľou o tisíce eur. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

Celé sa to začalo jediným telefonátom a skončilo to tým, že podvodníci prevzali kontrolu nad jeho telefónom. Informuje o tom prešovská krajská polícia s tým, že prípad vyšetruje.

„Neznámy páchateľ sa s poškodeným mužom skontaktoval prostredníctvom mobilného telefónu. Kontakt sa následne uložil do telefónu a na e-mail poškodeného,“ uviedla polícia.

Následne na to malo dôjsť k nainštalovaniu aplikácií v telefóne, ktoré nad ním prevzali kontrolu a mali povolenia na všetku dátovú komunikáciu.

Muža pripravili o 5-tisíc eur

„Vďaka tomu došlo k vymazaniu všetkých dát na zálohových úložiskách, k zmene povolení pre užívateľské kontá, k strate informácií a k zmene prístupových údajov na sociálne siete,“ priblížila polícia s tým, že poškodenému mužovi tak vznikla škoda vo výške 5-tisíc eur.

Polícia to rieši ako prípad trestného činu neoprávneného prístupu do počítačového systému spáchaného v súbehu s prečinom neoprávneného zásahu do počítačového údaja.

Podobné prípady boli zaznamenané aj na východnom Slovensku, kde falošní investiční poradcovia alebo právnici často lákajú ľudí k podvodným investíciám do kryptomien alebo fiktívnych finančných operácií.

Polícia pravidelne upozorňuje na tieto narastajúce hrozby. Je dôležité vždy preverovať dôveryhodnosť investičných príležitostí a nikdy neposkytovať osobné údaje neznámym osobám​.

Je potrebné používať silné heslá a zároveň sa vyhnúť používaniu rovnakého hesla pre viacero účtov. Ochrániť vás môže aj dvojfaktorová autentifikácia (2FA).

Dôležité je si aj aktualizovať svoje zariadenia a aplikácie. Na opatrnosť treba dbať pri e-mailoch a správach. „Neklikajte na podozrivé odkazy ani neotvárajte prílohy od neznámych odosielateľov. Podvodníci často používajú tzv. phishing na získanie vašich prihlasovacích údajov,“ priblížila polícia. Okrem toho je vhodné si skontrolovať povolenia aplikácií a nepoužívať verejné Wi-Fi na citlivé operácie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie