Rusi našli severokórejských vojakov, ktorí utiekli z novej jednotky

Na televíznej obrazovke sú zábery severokórejských vojakov počas televízneho programu na železničnej stanici 18. októbra 2024 v Soule. Južná Kórea považuje vyslanie severokórejských vojakov do Ruska za vážnu bezpečnostnú hrozbu pre medzinárodné spoločenstvo a na tento krok odpovie všetkými dostupnými prostriedkami. V piatok to vyhlásil úrad juhokórejského prezidenta. FOTO TASR/AP

Rusi našli a zadržali 18 severokórejských vojakov, ktorí sa pokúsili dezertovať z práporu, ktorý v rámci ruských ozbrojených síl tvoria práve Severokórejčania. Zadržaní môžu byť nasadení do útočných operácií proti ukrajinským silám.

Zhruba 40 Severokórejčanov podstupovalo výcvik s 50 ruskými vojakmi v lese v Kurskej oblasti. Vojaci z KĽDR učili ruských kolegov používať balóny na vojenské účely a Rusi ich cvičili v modernom pechotnom boji s využitím skúseností z vojny na Ukrajine, píše Ukrajinská pravda.

Podľa zdrojov z tajných spravodajských služieb boli severokórejskí vojaci po absolvovaní výcvikového kurzu ponechaní niekoľko dní v lese bez jedla a bez inštrukcií pre ďalšie zámery. Niektorí Severokórejčania sa preto 14. októbra rozhodli opustiť svoje pozície bez povolenia, aby našli ruského veliteľa, píšu novinky.cz.

O dva dni neskôr, 16. októbra, boli nájdení a zadržaní Rusmi v Komarickom okrese v Brianskej oblasti. Vzdialenosť od miesta, odkiaľ prišli, bola asi 60 kilometrov. Zdroj denníka z ukrajinskej tajnej služby uviedol, že všetkých severokórejských vojakov presunuli do Lgovského okresu v Kurskej oblasti a mali by byť zapojení do útočných operácií.

Ukrajinská tajná služba v piatok uviedla, že na východe Ruska sa v súčasnej chvíli cvičí asi 11-tisíc severokórejských pešiakov. Od 1. novembra by mali byť pripravení a zúčastniť sa bojových akcií, vyhlásil šéf ukrajinskej rozviedky Kyrylo Budanov. Generálny tajomník NATO Mark Rutte však uviedol, že Aliancia nemôže prítomnosť severokórejských vojakov na Ukrajine potvrdiť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie