V Leviciach zbadali šakala. Pohyboval sa priamo v meste

Šakala zbadali dve školáčky. Zdroj: Mesto Levice, reprofoto/tvnoviny.sk

V Leviciach sa pohyboval šakal zlatý. Tento prednedávnom len občasný návštevník slovenských lesov sa stáva čoraz odvážnejší. 

Priamo v meste zbadali šakala zlatého dve študentky a sestry. Ich otec Marek Földesi opísal, že sa pohyboval na mieste, kde býva dosť áut a ľudí. Informoval o tom portál TV Markíza.

„Poobede, vracajúc sa zo školy, viac-menej náhodne spozorovali zviera, ktoré vyzeralo na prvý dojem ako pes. Keďže to však nebol typický pes, tak ho nasnímali,“ uviedol otec študentiek pre portál.

V Leviciach ho však videli už viacerí obyvatelia mesta a zážitky zdieľajú na sociálnych sieťach. Dievčatá uviedli, že sa šakal zdal zmätený a po tom, ako sa zľakol áut, ušiel sa schovať do kríkov.

Ako sa správať, keď šakala, radí poľovník Jozef Hlásnik. „Netreba sa k nemu približovať blízko, pretože v prípade, že by mala besnotu, tak by mohla človeku ublížiť.“  Ak však túto šelmu uvidíte, informovať by ste mali poľovníkov.

„Vyskytuje sa u nás bežne, aj sa loví. Už je súčasťou našej prírody. Hlavne nepoľovníci si ho môžu pomýliť s líškou,“ povedal poľovník Jozef Hlásnik. Šakal sa k nám údajne dostal z Balkánu a Maďarska, a to len v 90. rokoch minulého storočia.

Od líšky ho podľa odborníka rozlíšite tým, že šakal má dlhšie nohy a krk a býva od líšky štíhlejší. Zvykne ich vytláčať z teritórií a bežne sa živí mláďatami srnčej zveri alebo inou drobnou poľnou zverou. Vzhľadom na to môže znižovať počet jedincov aj tam, kde netreba. „Niekedy je dobre, keď sa tie stavy zveri aj znižujú, tam, kde je tá zver premnožená,“ dodal poľovník.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie