VIDEO: Kráľ Karol III. je na návšteve Austrálie, v parlamente naňho kričala senátorka

Vľavo kráľ Karol III. pri prejave v austrálskom parlamente, vľavo aj so svojou manželkou kráľovnou Kamilou. Zdroj: TARS/AP; X/Australian Government

Britský panovník Karol III. je v týchto dňoch spolu so svojou manželkou kráľovnou Kamilou na oficiálnej návšteve Austrálie. V rámci bohatého programu navštívil britský monarcha aj austrálsky parlament, kde si však musel vypočuť ťažké slová.

Austrálska domorodá senátorka Lidia Thorpeová v pondelok predniesla emotívny prejav, v ktorom zvýšila hlas na britského kráľa Karola III., čo šokovalo prítomných zákonodarcov a ďalších úradníkov v austrálskom parlamente v Canberre. TASR informuje o tejto udalosti na základe správy tlačovej agentúry AFP.

„Vráťte nám našu zem! Vráťte nám, čo ste nám ukradli!“ zvolala Thorpeová v parlamente. Povedala, že „toto nie je vaša krajina, vy nie ste môj kráľ,“ a odsúdila to, čo považuje za „genocídu“ pôvodných obyvateľov Austrálie zo strany európskych osadníkov, píšu tvnoviny.sk.


Austrália bola britskou kolóniou viac ako 100 rokov, počas ktorých bolo zabitých tisíce domorodých Austrálčanov a celé komunity boli presídlené. Krajina získala de facto nezávislosť v roku 1901, ale nikdy sa nestala plnohodnotnou republikou. Súčasnou hlavou štátu je britský kráľ Karol III.

Panovník je na deväťdňovej ceste po Austrálii a Samoe. Ide o jeho prvú významnú zahraničnú cestu od diagnostikovania rakoviny, ktorá mu tento rok zmenila život.

Thorpeová je známa svojim výrazným odporom voči monarchii. V roku 1999 sa Austrálčania tesne rozhodli proti odvolaniu kráľovnej, keď prebiehala diskusia o tom, či by nástupcu mali vyberať členovia parlamentu alebo verejnosť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie