Aká je prognóza na november? Predpovede ukazujú príchod zimy a chladného počasia

Ilustračné foto Zdroj: Pexels

Prognózy počasia na november naznačujú, že by sme sa mohli dočkať prvých náznakov zimy a chladnejšieho počasia. Napriek tomu nie je potrebné ponáhľať sa s výmenou pneumatík, pretože v najbližších dňoch ešte nenastanú žiadne zásadné zmeny.

Mnoho ľudí sa začína pýtať, kedy dorazí zima a prinesie prvé sneženie. Momentálne je jasné, že do konca októbra ani začiatkom novembra sa tak nestane. Pravdepodobnosť vpádu chladného vzduchu do našej oblasti sa však zvyšuje v druhej polovici novembra, píše portál iMeteo.sk.

Počasie sa v závere októbra zhorší. Európu teraz ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, nazvaná Werner, ktorá blokuje príchod frontálnych systémov z Atlantiku. Vďaka nej nás čakajú slnečné dni s teplotami od +11 do +18 °C. V noci však teploty klesnú pod +5 °C a v dolinách až na -5 °C.

Oblačnejšie počasie a mierne zrážky nás čakajú v stredu, keď sa na pohraničí Slovenska rozpadne studený front. Od štvrtka sa však počasie opäť vyjasní. Väčšiu zmenu možno očakávať až na konci októbra, kedy tlaková výš ustúpi a do našej oblasti prenikne vlhké prúdenie z Atlantiku, ktoré prinesie frontálne systémy, zrážky a mierne ochladenie. Prvá dekáda novembra bude premenlivá, s teplotami medzi +5 a +12 °C, pričom nočné mrazy budú len ojedinelé.

Prvý vpád zimy by sa mohol objaviť najskôr 9. až 10. novembra. Predpovede naznačujú postupný pokles teplôt, a začiatok zimy by mohol byť ovplyvnený snežnou pokrývkou na Sibíri, čo by mohlo prispieť k zmenám v atmosférických podmienkach, ako je napríklad rozpad polárneho víru. Prvé sneženie sa očakáva v severných častiach Slovenska, čo je v novembri bežné. Sneženie v nížinách zatiaľ nie je pravdepodobné a treba počkať na ďalšie predpovede.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie