Žilinka zasahuje, chce potrestať kontroverzného prokurátora

Vľavo generálny prokurátor Maroš Žilinka, vpravo prokurátor Martin Kováč. Zdroj: TASR

Martin Kováč, námestník žilinského krajského prokurátora, by mal prísť o svoju pozíciu. Vyšetrovaním tzv. antikultistov mal podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku poškodiť všeobecnú reputáciu prokuratúry.

Žilinskí prokurátori začali pred niekoľkými mesiacmi vyšetrovať takzvaný antikult, do ktorého mali byť zapojení odborníci a novinári kritizujúci sektu AllatRa a jej projekt Tvorivá spoločnosť. Neskôr sa ukázalo, že prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá viedla výsluchy, propagovala Tvorivú spoločnosť medzi svojimi kolegami. Predvolala si na výsluch odborníčku Ivanu Škodovú, ako aj novinárku z Investigatívneho centra Jána Kuciaka a reportérku z českého webu Seznam Zprávy.

Trestné stíhanie pre podozrenie z „trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia, ktoré smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd“ bolo zahájené 9. septembra námestníkom krajského prokurátora v Žiline, Martinom Kováčom. „Po preštudovaní trestného oznámenia a jeho príloh som okolnosti predbežne vyhodnotil ako podozrenie z trestného činu podpory skupiny, ktorá ohrozuje základné práva a slobody,“ vyjadril sa Kováč pre magazín Plus 7 dní.

Minulý týždeň generálna prokuratúra zastavila stíhanie, pretože dospela k záveru, že skutok nepredstavuje trestný čin. Tento výsledok sa však námestníkovi krajského prokurátora v Žiline, Martinovi Kováčovi, nepozdával. „Je to jeho právny názor, s ktorým sa v tomto štádiu nestotožňujem,“ reagoval Kováč.

Vyvodenie dôsledkov

Generálny prokurátor Maroš Žilinka teraz zvažuje vyvodenie dôsledkov voči Kováčovi, pretože vyšetrovanie mohlo poškodiť reputáciu prokuratúry. Žilinka najskôr Kováča vyzval, aby vyvodil osobnú zodpovednosť sám, čo však Kováč odmietol. „Vzhľadom na jeho odmietnutie vyvodenia osobnej zodpovednosti generálny prokurátor plánuje požiadať Radu prokurátorov o stanovisko k jeho odvolaniu,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Dobré meno prokuratúry

Podľa portálu Aktuality generálny prokurátor Žilinka považuje Kováčovo odvolanie za kľúčové pre zachovanie dôveryhodnosti prokuratúry. Trestné konzekvencie môžu postihnúť aj prokurátorku Luciu Pavlaninovú. Krajský prokurátor Tomáš Balogh plánuje podať na ňu návrh na disciplinárne stíhanie kvôli jej zrejmej zaujatosti, keďže sympatizovala so sektou AllatRa.

Kováč v rozhovore pre Plus 7 dní tvrdil, že o jej vzťahu k tejto skupine nevedel, aj keď v minulosti dostal od Pavlaninovej emaily propagujúce Tvorivú spoločnosť. „Dennodenne dostávam množstvo emailov a nemám vedomosť o tom, že by som tieto konkrétne správy čítal,“ uviedol Kováč.

Kováč predtým pôsobil v Martine a verejnosti je známy z prípadov trestného stíhania Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu. Dozoroval aj kauzu, v ktorej boli obaja obvinení z krivej výpovede v súvislosti s korupčnou kauzou exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Súd však rozhodol, že nie je dôvod na trestné stíhanie. Kováč mal byť následne preložený do Žiliny, no niektorí tamojší prokurátori proti tomu protestovali, pričom poukazovali na jeho kontakty z minulosti a sporné rozhodnutia, uvádza Denník N.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie