Keď Putin odíde, budem kandidovať na prezidentku, vyhlásila Navaľná

Alexeja Navaľného (vľavo) mali vo februári tohto roka v trestaneckej kolónii otráviť. Naznačila to aj jeho manželka Yulia (vpravo). Zdroj: TASR/AP; X/Yulia Navalnaya

Julia Navaľná, ktorá je vdovou po zosnulom ruskom opozičníkovi Alexejovi Navaľnom, sa rozhodla oznámiť svoju kandidatúru na ruskú prezidentku, keď príde čas. A to bude vtedy, keď sa skončí éra diktátora Vladimira Putina. Navaľná to povedala v rozhovore pre britskú BBC. Teraz by ju po vstupe na ruské územie zatkli, rovnako ako jej manžela. Ten vo februári zomrel vo väzení.

„Keď príde čas, zapojím sa do volieb… ako kandidátka,“ povedala Navaľná pre BBC. „Mojím politickým súperom je Vladimir Putin. A urobím všetko pre to, aby som jeho režim čo najskôr zvrhla,“ pokračovala manželka zosnulého opozičného politika, ktorý zomrel vo februári v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom.

Predtým prežil otravu novičokom, na ktorú sa liečil v Nemecku. Následne sa vrátil do vlasti a bol zatknutý na letisku. Hneď bol aj odsúdený za údajný extrémizmus a ďalšie trestné činy. Nakoniec bol prevezený na Sibír. Mal si tam odsedieť najmenej devätnásť rokov.

„Vo väzení strávim zvyšok svojich dní a tu aj zomriem,“ napísal si Navaľnyj vo februári 2022 do svojho denníka. „Všetky narodeniny sa budú sláviť bezo mňa. Nikdy neuvidím svoje vnúčatá. Nebudem súčasťou rodinnej histórie. Nebudem na žiadnych fotografiách,“ zapísal si o mesiac neskôr.

„V mojej cele je tak horúco, že sa takmer nedá dýchať. Cítiš sa ako ryba vyplavená na breh, ktorá túži po čerstvom vzduchu. Ale väčšinou je to ako studená, vlhká pivnica… Vždy je to izolované a vždy tam hrá hlasná hudba. Teoreticky preto, aby väzni v rôznych celách na seba nevolali, v praxi preto, aby prehlušila výkriky tých, ktorých práve mučia,“ napísal najhlasnejší Putinov kritik z väzenia.

Navaľného memoáre teraz vychádzajú knižne pod názvom Patriot a jeho manželka chce pokračovať v boji za lepšie Rusko, o ktorom Navaľný sníval. Momentálne to však musí robiť z exilu. Aj ona je obvinená. Súd v Moskve v lete tohto roku rozhodol o jej zatknutí v neprítomnosti. Dôvodom je jej údajná účasť v extrémistickej skupine.

Ak by sa vrátila do vlasti, bola by preto okamžite zatknutá. Podľa BBC však Navaľná verí, že príde deň, keď sa Putinova éra skončí a Rusko sa opäť otvorí svetu. A že potom bude možné usporiadať riadne a slobodné voľby.

„Netreba sa tak báť Putina“

Od februárových udalostí vdova po Navaľnom cestuje po západných inštitúciách a konferenciách a hovorí o práci svojho manžela. Podľa jej slov teraz myslí na to, aký vplyv mala ich spoločná práca na ich deti. Daša má teraz dvadsaťtri a Zachar šestnásť rokov. „Chápem, že si to nevybrali,“ hovorí a dodáva, že svojho manžela nikdy nežiadala, aby svoje aktivity zmenil.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie