Mapy od Googlu odhalili novinku. Na Antarktíde sa nachádzajú tajné gigantické dvere

Snímky z máp od Googlu, na ktorých sú záhadné dvere v Antarktíde. Zdroj: REPROFOTO X/World News Express/Google Maps

Po zverejnení zaujímavej fotografie sa objavilo množstvo teórii. Po celom svete si už ľudia pri prezeraní máp od Googlu všimli všelijaké zvláštnosti. Najnovšie sa na internete začala šíriť správa o tom, že na Antarktíde sa nachádzajú tajné gigantické dvere. Čo si o tom myslia vedci?

Záhadné „dvere“ na vrchole Antarktídy

Nedávno sa internetom začala šíriť správa o údajných „gigantických dverách“ v Antarktíde. Táto špekulácia vznikla na základe záberov zo služby Google Maps, kde si používatelia všimli zvláštnu, obdĺžnikovú formáciu na zľadovatenom povrchu. Zistenie spustilo lavínu konšpiračných teórií, ktoré naznačovali, že ide o vstup do tajného podzemného bunkra, opustenú základňu alebo dokonca pozostatky UFO.

Neexistuje žiadny dôveryhodný dôkaz

Odborníci však tieto teórie rýchlo vyvrátili. Vedci, vrátane glaciológov ako Bethan Davies a Martina Siegerta, vysvetlili, že ide o prirodzený jav. Podľa nich sa jedná o ľadovec, ktorý sa zachytil o pevninu a začal sa topiť na mieste. Tento „dverový“ efekt vznikol v dôsledku kombinácie pohybu ľadu, topenia, opätovného zamŕzania a vplyvu vetrov, ktoré formujú ľadovú krajinu​, píše portál eng.obozrevatel.com.

Zatiaľ čo tieto teórie o gigantických dverách znejú fascinujúco, vedecké vysvetlenie poukazuje na prírodný pôvod formácie.

Neexistuje žiadny vedecky podložený dôkaz alebo dôveryhodná informácia o tom, že by sa na Antarktíde nachádzali „tajné gigantické dvere“. Takéto tvrdenia sú často súčasťou konšpiračných teórií alebo mýtov, ktoré sa šíria po internete bez reálnych základov.

Antarktída je veľmi nehostinný a ťažko prístupný kontinent, pokrytý hrubou vrstvou ľadu, a vedecké výskumy, ktoré tam prebiehajú, sa sústreďujú hlavne na klimatológiu, geológiu, biológiu a iné prírodné vedy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie