Elektrické kolobežky, trampolíny či zimné športy. Lekár z detskej chirurgie vysvetlil, aké úrazy a operácie sú pri deťoch najčastejšie

Zdroj: TV Spark, TASR/Radovan Stoklasa

V relácii Téma sme sa rozprávali o najčastejších úrazoch a operáciách u detí s lekárom Kliniky detskej chirurgie Národného ústavu detských chorôb v Bratislave s doktorom Martinom Lindákom.

Máme za sebou letnú sezónu. Povedzte, čo najčastejšie sa vyskytovalo v rámci úrazov u vás?

Letná sezóna bola u nás, tak ako štandardne, pomerne náročná. Prevládali detské úrazy, keďže je vonku teplo, deti vymýšľajú, ale takisto aj pri športe boli rôzne poranenia. Najčastejšie išlo o zlomeniny, ktoré patria k letu a k letným športom, lebo bez úrazov by sa to niekedy ťažko zaobišlo. Letná sezóna je u nás vždy taký peak, teda exponovaný čas, kedy na jednej strane deti sú na prázdninách aj v zahraničí, avšak ošetrujeme potom aj pacientov zo zahraničia, ktorí sú u nás na Slovensku na dovolenke a dôjde k úrazom. Takže také deti ošetrujeme aj operujeme.

Čo sa mení na jeseň, keď deti nastupujú do školy?

Mení sa to, že pribúdajú úrazy v škole, na telesnej výchove, respektíve po škole. Dochádza aj k rôznym poraneniam, keď je dieťa zrazené počas toho, ako ide do školy, takisto po škole alebo po družine, ale najčastejšie dochádza k nástupu práve školských úrazov, ktoré sa v lete nedejú, keďže sú prázdniny.

S pribúdajúcim horším počasím alebo so zimou pozorujeme na jednej strane pokles zranení a zlomenín preto, že deti sú hrubo oblečené, majú bundy, hrubé čiapky, takže náraz je stlmený. Ale potom máme rôzne špecifické zranenia práve pre zimné obdobia.

A to sú?

To sú úrazy pri zimných športoch, či už pri lyžovaní, snowboardovaní, tam najčastejšie pozorujeme zlomeniny predkolenia. Zlomenina, respektíve noha sa zlomí tesne nad lyžiarkou, ktorá je k nej pevne fixovaná. Tá sa nevypne a dochádza k týmto poraneniam.

Ktoré športy sú ešte najrizikovejšie v zime? Okrem snowboardovania asi lyžovanie?

Lyžovanie, samozrejme, to je také naj, a snowboardovanie. Máme úrazy, keď je dieťa zasiahnuté tvrdou guľou…

Prípadne, keď sa idú sánkovať, to je tiež nebezp. ečné?

Áno, menšie deti, ktoré by mali byť pod dohľadom rodičov, aj deti s rodičom na sánkach. Mávame úrazy, keď dieťa vyletí z dráhy a ide niekam do lesa, a tam dôjde k úrazu alebo sa prevráti. Prípadne, deti sú zasiahnuté inými deťmi na ihrisku, a potom aj korčuľovanie na ľade, či už vyššia rýchlosť a pád, alebo zasiahnutie korčuľou, tam máme tržné rany, ktoré ošetrujeme.

V ktorom ročnom období je najvyššia úrazovosť?

Bude to asi tesne pred letom alebo v lete.

Je to tým, čo ste hovorili, že dieťa nie je až tak oblečené?

Áno, je to aj kvôli tomu, deti trávia viac času vonku v lete ako v zime, hlavne v tejto dobe. Je to aj tým, že deti sú pred prázdninami, už sa tešia, viacej lietajú, majú skrátené vyučovania, takže je vyššia šanca, že sa dieťa nejakým spôsobom zraní.

Zhoršuje situáciu to, keď je dieťa pri úraze v šoku?

Môže sa stať, že sa dieťa po úraze alebo pri úraze dostane do afektívneho záchvatu alebo šoku, ale väčšinou je privolaná záchranka a k nám je už dieťa privezené stabilizované. Pokiaľ musí byť na mieste, ale to sú už ťažšie úrazy, musí byť zaintubované a také dieťa potom smeruje rovno na jednotku intenzívnej starostlivosti, a obchádza či už oddelenie urgentného príjmu, alebo našu kliniku v detskej chirurgii.

Zdroj: TV Spark

Môžu niekedy situáciu zhoršovať aj rodičia, ktorí sú vystrašení viac ako samotné deti?

Môžu. Rozumieme tomu, že sa rodič bojí o dieťa, ale niekedy nám skôr robia napriek a nepomáhajú celej situácii.

S akými poraneniami detí by mali rodičia počkať a nejsť k doktorovi? Nejaké bežné poranenia, pri ktorých sa zľaknú a ani by nemuseli ísť, že ich ošetria doma?

Sú poranenia, či už nejaké jednoduché, plytké odreniny, ktoré je dôležité doma vydezinfikovať, alebo drobné ranky, ktoré nie aktívne krvácajú, tak je možné ošetriť aj doma. Ak si rodič nie je istý, určite je dôležité, aby vyhľadal lekársku pomoc.

Chodia vždy opodstatnene na detskú pohotovosť?

Stáva sa, že niektoré úrazy by mohli byť ošetrené či už doma rodičom a vedeli by počkať do ďalšieho dňa, alebo aj niekoľko dní.

Ďalej je možné, že pacient nenavštívil svojho obvodného lekára ani obvodného detského chirurga, ale ide rovno na pohotovosť, čo nám niekedy môže komplikovať situáciu, nakoľko tam máme často ťažké prípady z autohavárií, deti, ktoré potrebujú akútne ošetrenie. Niekedy sa vyskytne v čakárni aj 20 pacientov, z ktorých takmer polovica sú pacienti, ktorí by pokojne mohli byť inde ošetrení na ďalší pracovný deň, alebo prídu s pomerne starším zranením, ktoré určite nepatrí na urgentnú starostlivosť.

Chodia k vám aj pacienti, ktorí dlhodobo odkladali nejaký problém, a potom už, keď to zrejme vyvrcholilo, prišli na urgent? Vy sa aj pýtate, ako dlho pretrvávajú takéto problémy?

Áno, to býva často prvá otázka pri odoberaní anamnézy. Ak to sú ťažkosti spojené s úrazom, tak ako dlho to trvalo, ak sú nejaké bolesti. Niekto povie naozaj, že úraz sa stal pred pol hodinou a ide z ihriska, ale stane sa, že už dva týždne ho bolí napríklad koleno.

V tomto prípade aj nejako poučíte rodičov, že v budúcnosti radšej nech nejdú na urgent?

Samozrejme, dieťa ošetríme a rodičov edukujeme o tom, ako v prípade podobných ťažkostí postupovať do budúcna, aby aj dieťa malo adekvátnu starostlivosť a zároveň, aby pacienti boli rovnomerne rozdelení aj na perifériu.

V akej fyzickej kondícii k vám v súčasnej dobe prichádzajú deti? Vieme, že menej športujú, viac sú za telefónmi, za tabletmi. Ako to je?

Áno, stáva sa, že so stúpajúcim trendom obezity u detí, ale aj u dospelých, pozorujeme poranenia, ktoré si vyžadujú už „dospelácky“ operačný prístup, čo v minulosti bolo určite menej a tiež sa vyskytujú vysokoenergetické úrazy.

Deti teraz pomerne často chodia na elektrických kolobežkách bez ochranných prvkov. To je opäť niečo, čo v minulosti sa nevyskytovalo.

Spomínali ste elektrické kolobežky. To je najčastejšie, s čím sa stretávate, že deti idú na elektrickej kolobežke a majú zranenie? Čo ešte ďalšie, napríklad trampolíny na záhrade?

Kolobežky – to je naša nočná mora, trvajúca od jari až po jeseň. Nájdu sa deti, ktoré sa kolobežkujú pomaly aj na snehu. Kolobežky sú nebezpečné práve kvôli tomu, akú rýchlosť dosahujú, hlavne tie elektrické.

Deti často nemajú ochranu hlavy, takže dochádza niekedy k vážnym poraneniam. Je nebezpečné, že deti zasahujú do cestnej premávky, niektoré nepoznajú pravidlá cestnej premávky, a dochádza, či k ich poraneniu, alebo iné deti sú zasiahnuté takouto kolobežkou. Mávame takéto poranenia na pohotovosti a veľa z týchto detí aj operujeme.

Čo sa týka trampolín, to je celoročný strašiak. V lete sú trampolíny vonku, ale rôzne centrá majú detské kútiky, kde deti skáču a tam opäť dochádza k tomu, že deti nedodržujú alebo aj rodičia nedávajú pozor na to, aby na trampolíne bolo jedno dieťa a nie viac naraz. Určite by nemali dospelí skákať s deťmi na trampolíne, pretože sú často nezabezpečené.

Čo si porania najčastejšie na trampolíne?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie