Trpíte bolesťou hlavy a neviete, či ide o migrénu? Zistite, aké sú jej PRÍZNAKY

Ako odlíšiť migrénu od bolesti hlavy? Ilustračné foto/Zdroj: pixabay.com

Migréna je ochorenie, ktoré si mnohí zamieňajú za obyčajnú bolesť hlavy. Svetová zdravotnícka organizácia zaradila migrénu medzi dvadsať ochorení, ktoré zasahujú do života človeka a obmedzujú ho. Celosvetovo sa toto ochorenie vysyktuje u približne 12 % populácie a trikrát častejšie postihuje ženy ako mužov, no nevyhýba sa ani najmenším. 

Ako odlíšiť migrénu od bolesti hlavy?

Portál noviny.sk informuje o tom, že migréna je chronické záchvatové ochorenie, ktoré sa prejavuje strednou až ťažkou bolesťou hlavy. Tá zvyčajne trvá niekoľko hodín až dní. „Niektorí pacienti si často zamieňajú migrénu za klasickú bolesť hlavy. Na správne rozpoznanie migrény si stačí urobiť krátky test,“ ozrejmuje prezidentka Slovenskej neurologickej spoločnosti a neurologička Zuzana Gdovinová.

Neurologička zároveň dodáva, že ak pociťujete jednostrannú bolesť hlavy, ktorá je pulzujúca a zhoršuje sa pri pohybovaní, jej sila je stredná až silná a k tomu zvraciate, prípadne ste citliví na svetlo a zvuky, tak je pravdepodobné, že trpíte migrénou. V prípade, že nemáte všetky tieto príznaky, ale len niektoré, aj tak by ste mali navštíviť neurológa.

Ktoré príznaky si všímať?

  • pulzujúca bolesť hlavy, prevažne na jednej strane hlavy
  • stredná až ťažká intenzita bolesti
  • bolesť trvá 4 až 72 hodín, pohybovaním sa bolesť zhoršuje, bolesť sa opakuje aj niekoľkokrát do mesiaca
  • citlivosť na svetlá a zvuky
  • nevoľnosť a zvracanie

Ako zistiť, či ide o migrénu s aurou alebo bez?

Až 80 % ľudí, ktorí trpia migrénou, ju majú bez aury. Zvyšných 20 % pacientov udáva migrénu s aurou. Tá sa vysyktuje pred spustením intenzívnej bolesti hlavy vo forme zábleskov svetla alebo tzv. cikcakovitým videním. Mala by trvať maximálne 60 minút a po nej nastupuje intenzívna bolesť hlavy.

 

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie