Jeseň je považovaná za obdobie invázie kliešťov. Pozor by si mali dať hlavne psíčkari

Prichádza jesenná ivázia kliešťov. Ilustračné foto/Zdroj: pixabay.com

Majitelia domácich zvierat považujú jeseň za obdobie najväčšej invázie kliešťov. Dôvodom je to, že počas tohto obdobia sa teploty znižujú a vlhkosť stúpa, teda kliešte sú oveľa viac aktívnejšie. Zbystriť by mali predovšetkým psíčkari.

Portál tvnoviny.sk informuje, že s týmto parazitom sa z prechádzky vrátil i pes pani Denisy: „Náš psík mal kliešťa, vybrala som ho pipetou, vydezinfikovala. Bolo to pod uchom a všimla som si to asi tretí alebo štvrtý deň,“ dodáva majiteľka psa. Žena zároveň doplnila, že veterinár jej odporučil, aby svojho psa teraz skontrolovala po každej prechádzke.

Jesenná invázia kliešťov je aktuálne v plnom prúde. Počas októbra a novembra sa totiž pripravujú na prezimovanie pod zemou. Najčastejšie sa vyskytujú v lesných porastoch a nepokosených trávnikoch na sídliskách. „Kliešť sa potrebuje napiť, aby mal z čoho prežiť nejaký čas, preto sú momentálne na organizmy útočné,“ približuje veterinár Józef Celušňák.

Choroby z kliešťov

Kliešte prenášajú i rôzne choroby, ktoré sú častokrát nebezpečné. Podľa veterinára ide najčastejšie o boreliózu, babeziózu, prípadne kliešťovú encefalitídu. Veterinárka Martina Karasová približuje, že nakazeného psa spoznáme tak, že nechce jesť, je malátny a v niektorých prípadoch môže dokonca močiť krv. Rovnako dopĺňa, že ak ochorenie nespozorujeme včas, tak sa môže skončiť aj fatálne.

Pri prvých príznakoch je potrebné ihneď navštíviť veterinára. Dôvodom je predovšetkým to, že neodborné vyberanie kliešťa môže byť riskantné.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie