Ste častými konzumentmi TOHTO nápoja? Riskujete vznik život ohrozujúceho ochorenia

Ilustračné foto Zdroj: Pexels; Unsplash

Autor novej štúdie uvádza, že existuje súvis medzi konzumáciou energetických nápojov, ktoré majú často vysoký obsah cukru a kofeínu, a vznikom potenciálne smrteľného ochorenia.

Nárast popularity energetických nápojov, ktoré sa v mnohých prípadoch používajú na boj proti únave, znamená, že ľudia často konzumujú veľké množstvo cukru a kofeínu naraz. Tieto druhy osviežujúcich nápojov obsahujú kofeín, ktorého obsaj sa pohybuje od 80 mg do 300 mg na jednu porciu – v porovnaní so 100 mg, ktoré sa nachádzajú v jednej šálke kávy.

Okrem toho viaceré energetické nápoje obsahujú aj ďalšie zložky, ako je taurín a guarana, o ktorých sa predpokladá, že prispievajú k zmenám srdcovej frekvencie, krvného tlaku a ďalších funkcií srdca. Tieto typy nápojov môžu potenciálne narušiť aj elektrický systém srdca. Ak sa tak stane, zvyšuje sa riziko abnormálneho srdcového rytmu (arytmie), čo môže viesť k potenciálne fatálnym následkom, ako je napríklad zástava srdca, píše portál Mirror.

Peter Schwartz z Centra pre srdcové arytmie genetického pôvodu a Laboratória kardiovaskulárnej genetiky v talianskom Miláne napísal v sprievodnom článku: „Kritici by mohli o týchto zisteniach povedať, že ide len o náhodnú asociáciu. My, ako aj skupina z Mayo Clinic, si dokonale uvedomujeme, že neexistujú jasné a definitívne dôkazy o tom, že energetické nápoje skutočne spôsobujú život ohrozujúce arytmie, a že je potrebné získať viac údajov, ale boli by sme nedbalí, keby sme nebili na poplach.“

V štúdii sa skúmali zdravotné údaje 144 pacientov, ktorí prežili zástavu srdca po zásahu záchrannej služby. Výsledky ukázali, že sedem z nich – vo veku od 20 do 42 rokov – nejaký čas pred život ohrozujúcou udalosťou požilo energetický nápoj. Celkovo šesť z nich potrebovalo liečbu elektrickým šokom, pričom jedna osoba potrebovala manuálnu resuscitáciu.

Doktor Michael Ackerman, genetický kardiológ z Mayo Clinic a autor štúdie, uviedol, že „sa zdá, že existuje časová súvislosť“ medzi energetickými nápojmi a náhlymi zástavami srdca. Pripustil však, že záchvaty mohli spôsobiť aj iné faktory, napríklad nedostatok spánku, dehydratácia a extrémny pôst, uvádza Telegraph. Povedal: „Neobvyklá konzumácia energetických nápojov sa s najväčšou pravdepodobnosťou spojila s ďalšími premennými a vytvorila „dokonalú búrku“ rizikových faktorov, ktorá viedla k náhlej zástave srdca u týchto pacientov.“

Dr. Belinda Griffithsová z kliniky Fleet Street Clinic vysvetlila výhody konzumácie kofeínu a v denníku Independent uviedla : „Kofeín zvyšuje srdcovú frekvenciu, zvyšuje koncentráciu, udržuje ľudí dlhšie bdelých a zabraňuje im zaspať. Kofeín môže byť pre dospelých prospešný. Mnohé štúdie hovoria, že dve kávy alebo viac denne, v závislosti od množstva kofeínu v jednotlivých nápojoch, môžu byť prospešné pri srdcových ochoreniach.“ Menej nadšená však bola z rafinovaného cukru, ktorý sa nachádza v energetických nápojoch.

„Bez neho sa v pohode zaobídeme, cukru máme dosť zo všetkého ostatného, čo jeme a pijeme. Zvyšuje hladinu glukózy v krvi, poskytuje krátky príval energie a potom jej pokles, čo môže ovplyvniť vašu náladu a tiež spôsobiť, že sa potom budete cítiť čoraz hladnejší, čo znamená, že budete chcieť jesť viac,“ dodala.

Viaceré krajiny preto zavádzajú obmedzenia pri predaji energetických nápojov osobám mladším ako 18 rokov, no viaceré štúdie ukázali, že energetické nápoje sú mimoriadne populárne aj medzi maloletými deťmi, ktoré ich konzumujú ako náhradu raňajok. Takéto návyky môžu adolescentom spôsobiť v neskoršom veku viaceré zdravotné problémy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie