Masové PROTESTY: Gruzínci demonštrovali pred blížiacimi sa voľbami

Protesty v gruzínskej metropole Tbilisi. Zdroj: reprofoto X/KyivPost

Desiatky tisíc proeurópskych demonštrujúcich sa zišli v hlavnom meste Gruzínska Tbilisi, ktoré sa konali len týždeň pred parlamentnými voľbami. Tie by mali rozhodnúť o budúcom smerovaní krajiny, ktorá by sa chcela stať súčasťou Európskej únie.

Prístupové rokovania však boli zo strany EÚ nedávno prerušené kvôli krokom miestnej vlády, ktoré EÚ označila za nepriaznivé pre právny štát a demokraciu. Niektorí demonštranti preto niesli vlajky Gruzínska a Európskej únie a transparenty s heslami ako „Gruzínsko si vyberá EÚ“, píše Denník N.

Agentúra AFP informuje, že voľby sú kľúčové pre budúcnosť demokracie v kaukazskom regióne a sú považované za referendum o orientácii krajiny smerom na Európsku úniu alebo na Rusko. Na Námestí slobody sa ľudia zišli na výzvu viacerých organizácií, ktoré si dali za úlohu ukázať odhodlanie pokračovať v ceste za členstvo v EÚ.

Prezidentka Gruzínska, Salome Zurabišvili, vyhlásila parlamentné voľby na 26. októbra. Podľa mnohých sú tieto voľby považované za kľúčovú príležitosť, ako udržať krajinu na európskej integračnej ceste, uviedli tlačové agentúry.

Európska únia však koncom júna pozastavila prístupový proces Gruzínska do EÚ pre politiku súčasnej vlády vedenú stranou Gruzínsky sen. Gruzínsko pritom získalo štatút kandidátskej krajiny len v decembri minulého roka. Opozícia, ako aj EÚ a USA, kritizujú vládu v Tbilisi za prijímanie zákonov pripomínajúcich autoritárske praktiky Ruska.

Najspornejší je zákon, ktorý nariaďuje médiám a mimovládnym organizáciám, ktoré získavajú viac ako 20 percent svojho rozpočtu zo zahraničia, aby sa registrovali ako „organizácie podporujúce cudziu moc“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie