Chcete poznať recept na dlhovekosť? Ponúkame 7 TIPOV, ktoré vám ju zaručia

Ilustračné foto Zdroj: Pexels

Ignorujte hyperbarické komory a infračervené svetlo. Toto sú dôkazmi podložené tajomstvá kvalitného starnutia.

Ľudia hľadajú tajomstvo nesmrteľnosti už tisícky rokov. Niektorí ľudia dnes hľadajú nesmrteľnosť napríklad v hyperbarickej komore, experimentujú s kryoterapiou alebo sa ožarujú infračerveným svetlom.

Väčšina odborníkov na starnutie je skeptická, že tieto činnosti významne predĺžia hornú hranicu ľudského života. Veria však, že praktizovaním niekoľkých jednoduchých postupov môžu mnohí ľudia žiť dlhšie v zdraví a dosiahnuť 80, 90 a dokonca 100 rokov v dobrej fyzickej a duševnej kondícii. „Ľudia hľadajú zázračnú pilulku,“ povedal Dr. Luigi Ferrucci, vedecký riaditeľ Národného inštitútu pre starnutie. „Zázračná pilulka je však už tu,“ uviedol Ferrucci.

Lekári a odborníci preto uvádzajú 7 tipov na dlhovekosť:

1. Viac pohybu

Odborníci odporúčajú predovšetkým udržiavať telo aktívne. Štúdia za štúdiou totiž ukazujú, že cvičenie znižuje riziko predčasnej smrti. Fyzická aktivita udržiava srdce a obehový systém zdravé a poskytuje ochranu pred mnohými chronickými ochoreniami, ktoré postihujú telo a myseľ. Posilňuje tiež svaly, čo môže u starších ľudí znížiť riziko pádu.

„Ak strávime časť dospelého veku budovaním svalovej hmoty, sily, rovnováhy a kardiovaskulárnej vytrvalosti, tak potom s pribúdajúcim vekom máte výhodu voči tým, ktorí pohyb zanedbávali“ povedala Dr. Anna Changová, profesorka medicíny špecializujúca sa na geriatriu na Kalifornskej univerzite v San Franciscu.

Najlepším cvičením je akákoľvek činnosť, ktorú robíte radi a pri ktorej vydržíte. Nemusíte jej ani robiť veľa – Americká kardiologická asociácia odporúča 150 minút cvičenia strednej intenzity týždenne, čo znamená, že už len chôdza o niečo dlhšia ako 20 minút denne je prospešná.

2. Jedzte viac ovocia a zeleniny

Odborníci však neodporúčajú žiadnu konkrétnu diétu, ale vo všeobecnosti odporúčajú jesť s mierou a zamerať sa na viac ovocia a zeleniny a menej spracovaných potravín. Stredomorská kuchyňa, ktorá okrem celozrnných výrobkov, strukovín, orechov, rýb a olivového oleja uprednostňuje čerstvé produkty, je dobrým príkladom zdravého stravovania a preukázateľne znižuje riziko srdcových ochorení, rakoviny, cukrovky a demencie.

Niektorí odborníci tvrdia, že udržiavanie zdravej hmotnosti je dôležité pre dlhovekosť, ale pre Dr. Johna Rowea, profesora zdravotnej politiky a starnutia na Kolumbijskej univerzite, je to menej dôležité, najmä keď sa ľudia dostanú do vyššieho veku. „Vždy som sa viac obával svojich pacientov, ktorí schudli, ako pacientov, ktorí pribrali,“ uviedol pre The New York Times Dr. Rowe.

3. Dostatok spánku

Spánok je niekedy prehliadaný, ale zohráva dôležitú úlohu pri zdravom starnutí. Výskumom sa zistilo, že množstvo spánku, ktoré človek priemerne prespí každú noc, súvisí s rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny a že dôsledný kvalitný spánok môže človeku pridať niekoľko rokov života. Zdá sa, že spánok je obzvlášť dôležitý pre zdravie mozgu. V štúdii z roku 2021 sa zistilo, že ľudia, ktorí spali menej ako päť hodín denne, mali dvojnásobne vyššie riziko vzniku demencie.

„S pribúdajúcim vekom ľudia potrebujú skôr viac spánku ako menej,“ povedala doktorka Alison Mooreová, profesorka medicíny a vedúca oddelenia geriatrie, gerontológie a paliatívnej starostlivosti na Kalifornskej univerzite v San Diegu. Dodala, že vo všeobecnosti sa odporúča sedem až deväť hodín.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie