FOTOGALÉRIA: Obyvatelia Bosny začali s veľkým upratovaním po ničivých záplavách

Nedávne záplavy v Bosne spôsobili obrovské znečistenie jazera Jablanica. Zdroj: TASR/AP

Obyvatelia a aktivisti v nedeľu (20.10.) vytiahli hromady trosiek a odpadkov z jazera v strednej časti Bosny, ktoré pred viac ako dvoma týždňami zničili smrtiace záplavy a zosuvy pôdy.

Pomocou člnov a motorových vozidiel dobrovoľníci zbierali plasty, drevo a iné predmety, ktoré počas dažďa začiatkom októbra strhla rozbúrená voda a skončili v jazere Jablanica. V noci zo 4. na 5. októbra zahynulo pri záplavách a zosuvoch pôdy 27 ľudí, z toho 19 v obci Donja Jablanica, kde skaly z lomu na svahu, ktoré uvoľnila povodňová voda, zasypali domy.

„Narodil som sa pri tomto jazere, je normálne, že som tu a pomáham,“ povedal Ibro Bešić z neďalekého mesta Jablanica. „Bolo by hanbou nechať všetok tento odpad len tak plávať. Všetci sa sem chceme v lete chodiť kúpať,“ uviedol pre The Washington Post.

Bosna požiadala o pomoc susedné krajiny a Európsku úniu. Očakáva sa, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen navštívi tieto oblasti počas svojej budúcotýždňovej návštevy tejto balkánskej krajiny.

Úrady v Jablanici uviedli, že školy budú opäť otvorené v pondelok, ale žiaci môžu sledovať vyučovanie aj online, ak sa necítia pripravení vrátiť sa do tried. Povodne zničili cesty, mosty a železnicu. Ľudia, ktorí odstraňovali trosky pri jazere Jablanica, uviedli, že v uplynulých dňoch vytiahli zdochliny zvierat a domáce spotrebiče, ako sú chladničky a sporáky. Jazero je za normálnych okolností známe svojou priezračnou zelenou vodou, ktorá sa znečistila obrovským množstvom odpadu.

Haris Cosić, ktorý pracuje v cestovnom ruchu v Jablanici, povedal, že úsilie bude pokračovať, kým sa všetko nevyčistí. Niekedy, ako povedal, musia improvizovať. „Na vyťahovanie ťažkých predmetov používame štvorkolky,“ povedal. „Zaberie to veľa času, ale dúfame, že operácia bude úspešná.“

Fotogaléria je dostupná nižšie:

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie