Prípadov rakoviny neustále pribúda. Znížte riziko vzniku onkologického ochorenia radami od odborníkov

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Rakovina postihuje čoraz viac ľudí po celom svete. Odborníci radia, ako znížiť riziko vzniku onkologického ochorenia. Majú svoje spôsoby životného štýlu, s ktorými sa podelili.

Na Slovensku ročne pribúda až 40-tisíc onkologických pacientov. Rakovinové ochorenia sú už dlhodobo druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií v nemocniciach, píše portál lekar.sk.

Podľa údajov NCZI k najčastejším druhom rakoviny pribúda najviac prípadov rakoviny kože, kolorektálneho karcinómu a prsníka.

Zatiaľ čo väčšina rakovín je spôsobená faktormi, ktoré nevieme ovplyvniť, najmenej 42 % novým prípadom sa dá potenciálne vyhnúť, píše portál health.com s odvolaním sa na American Cancer Society.

Našťastie väčšina stratégií, ktoré môžu znížiť riziko vzniku rakoviny, môže tiež zlepšiť vaše celkové zdravie. Preto sa mnohí onkológovia – lekári, ktorí liečia rakovinu – snažia robiť, čo môžu, aby ich nasledovali.

„Je to to, o čom premýšľam každý jeden deň svojho života,“ povedal Anton Bilchik, chirurgický onkológ.

Štyria onkológovia sa vyjadrili s vlastnými stratégiami, ako znížiť riziko vzniku rakoviny. S informáciami sa podelili s verejnosťou a je na vás, či sa nimi inšpirujete.

Výskum sa opakovane zaoberá ultraspracovanými potravinami – vo všeobecnosti tie s dlhou trvanlivosťou, ktoré obsahujú látky, ktoré sa nenachádzajú v tradičných potravinových prípravkoch, vrátane pridaných aróm, sladidiel, farbív a emulgátorov – s vyšším rizikom vzniku rakoviny spolu s ďalšími zdravotnými problémami. Na druhej strane štúdie zistili, že konzumácia stravy s vysokým obsahom ovocia a zeleniny môže pomôcť znížiť riziko rakoviny.

To je dôvod, prečo Ernest Hawk, viceprezident a vedúci Divízie prevencie rakoviny a populačných vied na texaskej univerzite povedal, že sa snaží jesť menej spracovaných jedál a zaradiť viac ovocia a zeleniny ku každému jedlu.

„Pred piatimi rokmi som mal asi 30 kíl nadváhu,“ povedal. „Chcel som schudnúť a udržať si váhu.“ Pre neho to znamená „menej sa spoliehať na spracované a reštauračné jedlá a prejsť na jedlá, ktoré sú primárne nepripravené – ovocie a zelenina – z darov prírody“.

Hawk povedal, že teraz trávi oveľa viac času v uličke s ovocím či zeleninou. „Pripravujem viac jedál doma a nosím jedlo do práce,“ povedal. „Zbieram cherry paradajky a nosím ich do práce, aby som si dal namiesto iných vecí, ktoré som zvykol jesť, ako sú sušienky. Chcel som mať čerstvejšie potraviny.“

Hawk tiež povedal, že sa snaží urobiť viac krokov, takže často urobí dve alebo tri kolá okolo ôsmeho poschodia svojej nemocnice počas prestávky na zmeny, aby bol aktívnejší.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie