Premiér Fico odmieta zdražovanie energií a hľadá riešenia. Hlasné výkriky pri konsolidácii sa očakávali

Premiér Robert Fico. Ilustračné foto. Zdroj: Freepik, reprofoto/TA3

Vláda schválila konsolidačný balíček, ktorý sa dotkne mnohých obyvateľov. Premiér Robert Fico avizoval, že hľadá riešenie na zmiernenie cien energií, ktoré majú v roku 2025 výrazne stúpnuť. Zároveň vyzdvihol dobrú spoluprácu vládneho trojlístka.

Ceny potravín sú témou, ktorej sa musí venovať aj predseda vlády. Spolu s poľnohospodármi, potravinármi a obchodníkmi je potrebné nájsť spôsob, aby sa v nich od budúceho roka prejavilo zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny z 10 % na 5 %. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil premiér Robert Fico.

„My sme išli dole s DPH, pokiaľ ide o potraviny z 20 na 19 percent a pokiaľ ide o celý objem základných potravín, to je ten zoznam v zákone o dani z pridanej hodnoty, tam sme išli z 10 % na 5 %,“ povedal Fico.

Doterajšie rokovania so zainteresovanými stranami boli podľa neho konštruktívne a budú ešte ďalšie. Zatiaľ je snahou dohodnúť sa. Ak by však k dohode nedošlo, štát má pomerne veľa nástrojov, ktoré môže použiť, zdôraznil Fico.

„Dnes už na rozdiel od minulosti štát disponuje informáciami. Vieme, aké sú vstupy poľnohospodárov, za čo ten produkt predávajú do obchodného reťazca a vieme, koľko ten produkt stojí na pulte. Potom môže prísť nejaké rozhodnutie,“ upozornil s tým, že si váži diskusiu a preto zatiaľ o možných ďalších krokoch vlády nechce hovoriť.

„Ale odmietam odpoveď, že zníženie DPH z 10 % na 5 % pri vybranom okruhu základných potravín bolo o ničom. Potom sme to nemuseli robiť. My sme to robili preto, lebo chceme, aby sa tá cena aspoň trochu zastabilizovala v okruhu potravín, ktorý je pre ľudí dôležitý,“ vysvetlil premiér.

Prezident Peter Pellegrini tento týždeň podpísal konsolidačný balíček za 2,7 miliardy eur. Opatrenia konsolidácie zasiahnu mnoho sektorov a bežných ľudí. Podľa premiéra sa hlasné výkriky očakávali.

„Museli sme znížiť deficit na 4,7 % HDP, čo bol náš cieľ pre budúci rok, lebo sme v eurozóne. Lekári očakávali zvýšenie platov, právnické osoby zase protestujú proti vyšším daniam. Každý dotknutý však má pocit, že konsolidácia by sa ho nemala týkať. Vždy však musíme hľadať rovnováhu medzi potrebou konsolidácie a jej dopadom na životnú úroveň ľudí.“

Aby nenastal totálny kolaps v zdravotníctve, nový minister Kamil Šaško vyrokoval pre zdravotníkov 100 miliónov eur na navýšenie ich platov. „Pri tvorbe konsolidácie verejných financií, do ktorej nás prinútilo hospodárenie pána Ódora, pána Matoviča a pána Hegera, sme museli zohľadniť aj záväzky voči zdravotníkom.“

Fico dodáva, že mu „mimoriadne záleží na dobrom ohodnotení zdravotných sestier a stredného zdravotného personálu.“

Ministerstvo zdravotníctva je pod plnou politickou podporou Hlasu-SD, zdôraznil premiér. Za dôležité považuje ustrážiť stredný zdravotný personál. Predpokladá, že pri ňom sa zvýšia platy tak, ako sa pôvodne navrhovalo. „Všade inde sa musia hľadať kompromisy,“ dodal. Verí, že minister dotiahne rokovanie o financiách do konca.

Fico sa má v nasledujúcom týždni stretnúť so splnomocnencom vlády pre prešetrenie pandémie. Chce, aby nechal chvíľu „na bok“ filozofie o očkovaní. Žiadať bude od neho, aby sa sústredil na „hlúpe“ nákupy zdravotníckych pomôcok či vakcín.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie