V obci Muráň sa v roku 2017 rozhodli obnoviť tradíciu pečenia miestnych buchiet. Pôvodná prevádzka, v ktorej sa dlhé desaťročia piekli zanikla, no rokmi overený recept z pamäti nevymizol. Aj preto si dnes táto pochúťka našla u zákazníkov neobyčajnú obľúbenosť.
Počiatky Muránskych buchiet siahajú do 60-tych rokov minulého storočia, píše portál gemer-malohont.sk. Recept starých mám sa v obci Muráň dedil po desaťročia z generácie na generáciu. Viackrát prekladané kysnuté cesto v sebe ukrýva bohatú sladkú náplň. Po upečení je povrch posypaný práškovým cukrom. V ponuke má pekáreň buchty lekvárové, tvarohové, makové, orechové, jablkové, čučoriedkové či nugátové.
Obec Muráň pokračuje od roku 2017 v tradícií pečenia Muránskych buchiet v novootvorenej prevádzke v centre obce. Prevažná časť ich výroby spočíva v ručnej práci s použitím slovenských surovín. Okrem toho, že si ich pochvaľujú domáci, o výbornej chuti buchiet svedčí aj to, že ich neustále vyhľadáva viac a viac návštevníkov regiónu Gemer-Malohont.
Podľa starostu obce Muráň, Romana Goldschmidta sú Muránske buchty výnimočné svojou nadýchanosťou a najmä bohatou plnkou. „To musíte ochutnať. Zahryznete a uvidíte,“ povedal s úsmevom pre tvnoviny.sk. Buchty sú produkt, ktorý roky úspešne fungoval, a tak sa obec pred pár rokmi rozhodla túto tradíciu obnoviť.
Za muránskymi buchtami prichádzajú turisti z celého Slovenska, no platí to aj naopak. „Chodíme na jarmoky, kde sa tieto regionálne produkty predávajú, tí čo Muránske buchty nepoznali, tak ich spoznávajú,“ hovorí starosta a myslí si, že zákazníkom buchty chutia.
Všetky suroviny na výrobu buchiet sa dajú do miešača. Po vymiešaní sa cesto dá do nádoby, kde kysne. Po vyklopení cesta na stôl z neho pekári spravia šesť bochníkov, z ktorých vznikne 15 buchiet, následne sa pridáva náplň. Buchty sa dávajú kysnúť do kysne a potom piecť do pece na vysokú teplotu po dobu 15 minút. Denne v pekárni vyrobia približne 1 200 buchiet, počas víkendov aj vyše 2 000.
„Najradšej by sme boli, aby sa tieto buchtičky zachovali aj pre ďalšie generácie. Zo strany obce budeme robiť všetko pre to, aby prevádzka fungovala,“ dodáva na záver starosta.