Pomáhať si pri zbere húb aplikáciou? Je to zlý nápad, hovorí odborník

Na snímke hubárky zbierajú hríby v lese. (Zdroj: FOTO TASR/Ján Krošlák)

Niektorí mykológovia varujú, aby ľudia nepoužívali na určovanie húb iba mobilné aplikácie. Podľa nich môže dôjsť ľahko k zámene s nejedlým, či dokonca jedovatým druhom, a eventuálne k otrave. Spoliehať sa výhradne na moderné technológie neodporúča ani vedúci z českého toxikologického informačného strediska.

Medzi kritikov aplikácií patrí napríklad Zdeněk Hájek, ktorý je predsedom plzenského mykologického klubu a členom niekoľkých odborných spoločností. „Huby sa z telefónu spoznávajú zle,“ zdôraznil muž, ktorý má päťdesiatpäťročnú prax.

Kľúčové je podľa neho sledovať celý komplex znakov, píše portál Novinky. „Fotka môže skresľovať. Je potrebné ju vždy porovnať s podrobným popisom. Musíte sa pozrieť nielen na klobúk, lupene, nohu a ďalšie, ale aj špongiu treba očuchať. Niektoré menia farbu, keď sa rozreže. Aj to je dôležitá informácia. A to skrátka žiadna aplikácia nemôže postihnúť,“ podotkol.

Moderné technológie nezavrhuje, ale nemali by slúžiť ako jediný zdroj na určovanie, skôr ako doplnok. „Nastali prípady, keď sa ľudia skutočne otrávili, pretože sa spoliehali len na aplikáciu,“ upozornil.

Mykológ Miroslav Baran, ktorý pracuje ako vedúci prírodovedného oddelenia Juhočeského múzea, vidí problematiku obdobne. „Kto používa na určovanie húb iba aplikáciu, je blázon,“ vyhlásil. A spomenul zaujímavý pokus. „Keď vhodne nastavím prsty a dám si do nich hríbik, aplikácia povie, že je to kvetnatec Archerov. Vyhodnotia totiž moje prsty ako ramená pri hube. A to je predsa zásadná chyba,“ povedal Baran.

Podľa jeho názoru zatiaľ nie je systém dostatočne šikovný. „Ide ho pomerne dobre oklamať,“ doplnil. Avšak pripustil, že v budúcnosti sa situácia vďaka umelej inteligencii pravdepodobne zmení.

Ani lekárka Kateřina Kotíková ako vedúca Toxikologického informačného strediska neodporúča spoliehať sa výhradne na aplikácie. „Každá huba vyzerá inak, môže ľahko dôjsť k zámene. Pokiaľ si človek nie je istý, nemal by druh radšej zbierať, prípadne sa obrátiť na niekoho z odborníkov,“ konštatovala.

Dodala, že tento rok sa stretávajú s otravami pomerne často. „My však nezisťujeme okolnosti, pri ktorých k intoxikácii osôb došlo,“ povedala. Jeden z posledných prípadov sa stal na juhu Čiech, konkrétne na Písecku. Podľa zistení Noviniek išlo o starších manželov, ktorí spolu vyrazili na huby. „Našli veľa masákov. A medzi nimi bola aj mochotrávka tigrovaná, čo si nevšimli. Pani sa otrávila a musela do nemocnice,“ popísal dôveryhodný zdroj.

Lekári pacientke vypláchli žalúdok. „Našťastie to dobre dopadlo. Pritom sú obaja skúsení hubári. Bohužiaľ urobili chybu,“ uviedol zdroj. Treba podotknúť, že v tomto prípade žiadnu aplikáciu dvojica nepoužila.

Práve zámena muchotrávky tigrovanej s ružovkou je veľmi častá. Môžu sa totiž vyskytovať na jednom mieste. „Ďalšie prípady sme v poslednej dobe zaznamenali na Jindřichohradecku aj Prachaticku,“ potvrdila Novinkám hovorkyňa juhočeských záchranárov Petra Kafková.

Mykológ Baran pripomenul, že keď ľudia uvidia skupinu húb, nemali by ich automaticky zbierať všetky, ale každý kus si starostlivo prezrieť. „A dôležité je dodržiavať základné pravidlo, teda pokiaľ si nie som stopercentne istý, domov si huby radšej nenosiť,“ uzavrel.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie