Sociálne siete a ich bubliny. Ako nás ovplyvňujú a kto ich tvorí?

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pexels)

Vnímať a pracovať s protichodnými názormi môže byť nepohodlné. Lenže ich prehliadanie vedie k vytváraniu vlastnej skreslenej reality. Ako sledovať informácie a svet tak, aby sme získavali pravdivý obraz o tom, čo sa deje? Zabudnite na svoju sociálnu bublinu a vytvorte si ucelený informačný zdroj.

Prechádzate si sociálne siete a zrazu vám do zorného poľa vstúpi príspevok od niekoho, koho máte medzi priateľmi, píše portál novinky.cz. Možno je to zdieľaný mem, ktorý si robí srandu z vášho preferovaného politického kandidáta, alebo opozičné vyhlásenie o citlivej téme. Lenže nesúznie s tým, čo si myslíte vy. Pokiaľ vám na danom človeku nezáleží, zrejme si ho vyhodíte z priateľov, zablokujete alebo požiadate o nezobrazovanie ďalších príspevkov.

Podľa odborníkov to ale nie je úplne dobre. Síce si v prvom okamihu oddýchnete, dostaví sa pocit spokojnosti, zároveň však uviaznete vo svojej sociálnej bubline. Aj názory ľudí s opačným vnímaním sveta totiž môžu byť obohacujúce.

Ako spoznáme, že sme ovplyvnení bublinou sociálnych sietí?

Protichodné názory vo vašom zdroji vám pôsobia psychické nepohodlie, lenže ich nevidenie vytvára pokrivenú realitu. Akonáhle mažete príspevky a blokujete autorov, ktorí nezdieľajú vaše názory, posilňujete vlastnú bublinu na sociálnych sieťach. To má však aj ďalšie dôsledky. Jeden je ovplyvnený vašimi rozhodnutiami, druhý digitálne mimo vašej kontroly.

Je zrejmé, že sa chcete v sieti priateliť s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, pretože rozdielne názory a myšlienky vedú aj k mentálnemu diskomfortu. Aj preto sa náš mozog chráni tým, že pred nimi zatvára oči. To podľa neurovedca Dona Vaughna potvrdilo aj skenovanie mozgu dobrovoľníkov.

„Spracovanie nových faktov, myšlienok a perspektív vyžaduje skutočné nervové úsilie. Inými slovami, núti mozog prekonfigurovať svoju sieť spojenia, aby pochopil, posúdil a potenciálne začlenil nové znalosti. V tomto zmysle je pre mozog ľahšie nové názory neprijímať a na ich zapracovanie nevydávať energiu potrebnú na prepísanie zaužívaných vzorcov,“ upozorňuje Vaughn, ktorý to prirovnáva k učeniu, ktoré niekedy doslova bolí. A tak môže „bolieť“ hlava aj z poznatkov zistených na sieti.

O tom, ako vyzerá vaša sociálna bublina, pritom rozhoduje to, kto ste, čo robíte, ako žijete. Ale nie ste to vy, kto rozhoduje o tom, čo sa do nej dostane. A čo je dôležitejšie, v skutočnosti to ani nevidíte. Algoritmy sociálnych médií filtrujú realitu. Čo je známy fakt. Termín „filtračná bublina“, ktorý vymyslel internetový aktivista Eli Pariser, opisuje vaše sociálne siete ako osobný, jedinečný vesmír informácií, v ktorom žijete online. Svet, ktorý sčasti ovplyvňujete, sčasti nie.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie