Neustály pocit smädu môže signalizovať vážne ochorenia. Čo si treba všímať?

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

Všetci dobre vieme, že pitný režim je na správne fungovanie tela nevyhnutný. Čo ak ale po pohári s vodou siahate príliš často? Telo sa vám tak možno snaží naznačiť, že s ním niečo nie je v poriadku.

Stravou a tekutinami by sme denne mali prijať zhruba 1,5 – 2 litre vody, píše portál mojezdravi.cz. Dehydratácia totiž zvyšuje riziko zápchy, opuchov končatín, bolestí hlavy, ochorení močových ciest a podobne. Ak ale viete, že denne vypijete tekutín oveľa viac, a napriek tomu máte stále veľký smäd, mali by ste sa uistiť, že netrpíte niektorú z nasledujúcich chorôb.

Cukrovka (diabetes)

Oba druhy cukrovky, teda 1. aj 2. typ, môžu zvyšovať riziko dehydratácie, a to najmä pokiaľ choroba ešte nebola diagnostikovaná. Keď je hladina cukru v krvi príliš vysoká, telo núti obličky, aby produkovali viac moču v snahe zbaviť sa prebytočnej glukózy.

Časté močenie, čo je ďalší príznak cukrovky, tak spôsobí väčší smäd. Ak navyše chudnete, ste unavení alebo podráždení, prípadne mávate pocity „vlčieho hladu“, mal by lekár otestovať hladinu cukru vo vašej krvi.

Suchosť v ústach (xerostómia)

Ide o stav, pri ktorom dochádza k zníženej tvorbe slín. Môže ho vyvolať mnoho príčin (dehydratácia, užívanie niektorých liekov, chemoterapia, autoimunitné ochorenie atď.). Okrem nepríjemných pocitov v ústach sú ľudia trpiaci xerostómiou vystavení riziku zvýšenej kazivosti zubov a vzniku ochorení ďasien a slizníc ústnej dutiny.

K závažným prejavom xerostómie patria problémy s prehĺtaním a príjmom potravy či problémy s rozprávaním. Existuje aj niekoľko chorôb, ktoré môžu spôsobiť sucho v ústach, takže sa vždy oplatí konzultácia so svojím lekárom. Ide o cukrovku a niektoré ďalšie autoimunitné ochorenia, ako sú reumatoidná artritída, lupus alebo Sjörgrenov syndróm.

Choroby štítnej žľazy

Štítna žľaza produkuje hormóny, ktoré sú zodpovedné za reguláciu chute do jedla, celkovú energiu, vnútornú teplotu a ďalšie dôležité funkcie. Pokiaľ dochádza k výkyvom produkcie hormónov štítnej žľazy, môže dochádzať k celému radu problémov vrátane úzkostí, návalov tepla či pocitu sucha v ústach, ktoré vedie k väčšiemu smädu.

Okrem toho ľudia, ktorí trpia hypotyreózou (zníženou funkciou štítnej žľazy), majú pravdepodobne aj iné ochorenia, ako sú cukrovka alebo anémia spôsobená nedostatkom vitamínu B12.

Smädnica (diabetes insipidus)

Názov síce napovedá, že ide o chorobu podobnú cukrovke, v skutočnosti to však tak nie je. Ide o vzácnu poruchu ovplyvňujúcu absorpciu vody. S „klasickou“ cukrovkou má spoločné len niektoré príznaky: dehydratáciu a hyperaktívny močový mechúr. Tým, že chorý stráca močením veľké množstvo vody, má potom potrebu ju doplniť, takže vznikne smäd.

Neutíchajúci pocit smädu však nemusí znamenať vážne ochorenie, tu je niekoľko faktorov, ktoré sa môžu podpísať pod zvýšený pocit smädu.

Chronický stres

Pokiaľ sa cítite dlhodobo preťažení, zarábate si na závažné zdravotné problémy. Chronický stres spôsobuje nedostatočnú funkciu nadobličiek, čo má za následok nízky krvný tlak. Keď je navyše stres silný, môžete trpieť závratmi, depresiami, úzkosťami, ale aj extrémnym smädom. Tou sa organizmus snaží získať viac vody, ktorá následne zvýši aj krvný tlak.

Menštruácia

Nejde síce o chorobu, ale aj perióda môže spôsobiť nadmerný smäd. Hladiny ženských hormónov estrogénu a progesterónu totiž môžu ovplyvniť objem vody v ženskom organizme. Pokiaľ je navyše menštruácia silná, môže podľa lekárov zapríčiniť väčšiu potrebu tela doplniť tekutiny.

Low-carb diéta

Zníženie alebo úplné vylúčenie sacharidov zo stravy vyvoláva pocit smädu. Sacharidy totiž absorbujú a zadržiavajú viac vody ako bielkoviny a tuky.

Močopudné potraviny

Pri konzumácii potravín s diuretickým účinkom ľudia častejšie močia, a majú tak zvýšenú potrebu dopĺňať tekutiny. Medzi také potraviny patrí napríklad zeler, špargľa, červená repa, citróny, melóny, zázvor, kapusta, baklažán alebo petržlen.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie