Rýchlejšie ako kedykoľvek predtým: Letecké spojenie medzi Bratislavou a Košicami sľubuje ušetrené hodiny

Bratislavské letisko. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pravidelná letecká linka medzi Bratislavou a Košicami získala súhlas z Bruselu, čo by mohlo skrátiť čas cestovania o niekoľko hodín oproti iným dopravným prostriedkom.

Kedy sa začne lietať?

Po úvodných prekážkach prinieslo ministerstvo dopravy pozitívnu správu – Európska komisia schválila pomoc pre letecké spojenie Bratislava – Košice v rámci služby vo verejnom záujme, informuje TA3

 

Oficiálne sme už stanovili podmienky pre túto službu vo verejnom záujme. Onedlho zverejníme výzvu na predkladanie ponúk, do ktorej sa môžu zapojiť letecké spoločnosti,“ uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

Riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej však kritizoval dotáciu, tvrdiac, že letenky by boli komerčne oveľa drahšie, a navyše už existuje spojenie do Viedne.

Linka by mala lietať štyrikrát týždenne: v pondelok, stredu, piatok (ráno aj večer) a v nedeľu večer. Predošlé lety medzi Bratislavou a Košicami zabezpečované Českými aerolíniami skončili pre neefektívnosť ešte pred piatimi rokmi.

 

V minulosti som letel podobnou linkou a obsadenosť bola často nízka, okolo 30 až 50 cestujúcich,“ doplnil Matej.

Ministerstvo však eviduje záujem o toto spojenie. Matej však varuje, že túto službu využije len obmedzená skupina – hlavne obchodní cestujúci a politici, ktorí si to môžu dovoliť, pričom nepredpokladá veľký dopyt medzi bežnými cestujúcimi.

 

Šetrenie času

Lietadlo by mohlo skrátiť cestu z Bratislavy do Košíc o niekoľko hodín, aj po započítaní času na letisku. Samotný let má trvať približne 55 minút, zatiaľ čo cesta autom zaberie viac ako 5 hodín a vlakom takmer 5 hodín. Očakáva sa však, že súčasné intercity vlaky, ktoré cestu skracujú, budú na konci roka zrušené, čo zvýši čas cestovania vlakom na päť a pol hodiny.

 

Je však otázne, či výzva na prevádzkovateľa tejto leteckej linky dopadne lepšie ako tá pre spojenie medzi Košicami a Göteborgom, kde sa neprihlásil žiaden dopravca. Ministerstvo teraz hľadá ďalšie možnosti.

Spustenie leteckej linky Bratislava – Košice je tiež dôležitou podmienkou švédskej automobilky Volvo, ktorá stavia fabriku pri Košiciach. Výroba áut by mala začať o dva roky.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie