Nepodceňujte chrípku. Dôležitý je odpočinok, rozhodne sa ju nesnažte „rozchodiť“

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Chrípka alebo influenza je ochorenie vírusového pôvodu, ktoré býva často mylne zamieňané za prechladnutie či bežnú virózu. Dokáže však byť pre telo oveľa náročnejšie. Preto sa ju rozhodne nesnažte „rozchodiť“. 

Ľudia by sa nemali snažiť chrípku „prechodiť“. Liečba chrípky závisí od závažnosti príznakov a zdravotného stavu pacienta. Všeobecne sa chrípka lieči symptomaticky, čo znamená, že liečba je zameraná na zmiernenie príznakov, kým sa telo dokáže s infekciou vysporiadať.

Dôležité je ju vyležať a postupovať podľa pokynov lekárov. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorí zároveň dodali, že liečba chrípky sa zameriava najmä na tlmenie príznakov ochorenia.

Odpočinok je dôležitý pre posilnenie imunitného systému

„Spočíva napríklad v podávaní liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, proti zápalu dýchacích ciest a podobne. Liečbu môžeme podporiť pitím bylinkových čajov a dbaním na dostatočný príjem tekutín, podávaním ľahšie stráviteľných jedál, vyšším príjmom vitamínov, najmä v ovocí a v zelenine,“ ozrejmili s tým, že antibiotiká sa bežne nepoužívajú.

Príznaky chrípky

Chrípka sa prejavuje horúčkou, bolesťami hrdla, suchým dráždivým kašľom, upchatým nosom, bolesťami hlavy, svalov, kĺbov aj stratou chuti do jedla, silnou únavou či celkovou fyzickou vyčerpanosťou. „Príznaky nastupujú náhle a sú intenzívne, pričom môžu pretrvávať až dva týždne,“ ozrejmil ÚVZ.

Vírus chrípky sa podľa neho ľahko šíri priamym kontaktom, najčastejšie kvapôčkovou infekciou. Upozornil na to, že prenos je možný aj kontaminovanými predmetmi, ktoré chorý používa, alebo povrchmi, ktorých sa dotýka. „Vstupnou bránou pre vírus chrípky sú horné dýchacie cesty a očné spojovky,“ dodal.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie