Záhadné čierne gule uzavreli pláže. Z čoho sú zložené, už je známe

Na dvoch obľúbených plážach v oblasti austrálskeho Sydney sa objavili stovky tajomných čiernych guľôčok podobných dechtu, čo prinútilo plavčíkov, aby oblasť pre verejnosť uzavreli. Foto: X/@MothershipSG

Sydney opäť otvorilo svoje uzavreté pláže po tom, čo more vyplavilo záhadné čierne gule. Úrady sa obávali, že by mohli byť toxické. Odborníci teraz zistili, z čoho sú zložené. Priznávajú však, že ich pôvod je stále záhadou.

Nezvyčajné gule sa vo štvrtok (17.10.) objavili na niekoľkých plážach v Sydney. Mesto pláže uzavrelo z obavy, že materiál by mohol byť toxický, a na zber guľôčok vyslalo pracovníkov v ochranných oranžových oblekoch a maskách.

Odborníci sa pôvodne domnievali, že gule sú dechtové gule a že vznikli pri kontakte ropy so špinou a vodou. Teraz však dospeli k inému záveru.

„Na základe rady Úradu na ochranu životného prostredia môžeme teraz potvrdiť, že gule vznikli z mastných kyselín – chemikálií, ktoré sa nachádzajú v čistiacich a kozmetických prípravkoch – zmiešaných s trochou vykurovacieho oleja,“ uviedol šéf námornej správy Nového Južného Walesu Mark Hutchings pre portál theguardian.com.

Zároveň dodáva, že guľôčky nie sú škodlivé. Ľudia by sa ich však nemali dotýkať ani ich brať do rúk. Ak ich nájdu, mali by o tom informovať pobrežnú stráž. Ak s nimi predsa len prídu do kontaktu, úrady odporúčajú, aby si umyli ruky mydlom alebo detským olejom.

Odkiaľ sú, je stále záhadou

Celá záležitosť sa zatiaľ javí ako ojedinelý incident. Výkonný riaditeľ Úradu na ochranu životného prostredia Nového Južného Walesu Stephen Beaman pripúšťa, že je „stále trochu záhadou“, odkiaľ presne sa gule vzali.

Vláda prisľúbila potrestanie zodpovedných osôb. „Vyšetrujeme, aby sme zistili zdroj úniku a zodpovedné osoby,“ povedala ministerka životného prostredia Penny Sharpeová.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie