Na módu sa hľadí aj vo vesmíre. Nové skafandre pre astronautov navrhla známa talianska značka

Ilustračná fotografia (Zdroj: Space News)

Astronauti poletí na Mesiac zrejme v kombinéze, pod ktorou je podpísaná aj známa talianska módna spoločnosť Prada. Tá sa s firmou Axiom Space podieľa na príprave skafandrov, ktoré využijú astronauti v misii Artemis III, ktorú plánuje americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Spoločnosti predstavili podobu kombinézy v polovici októbra, píše portál ČT 24. Oblek má zaručiť vysokú mieru bezpečnosti a pohyblivosti. Pripravený model je v unisex verzii vhodný pre mužov aj ženy.

Pri príprave kombinézy Prada využila svoje znalosti materiálov a spracovania látok, a to predovšetkým pri konštrukcii vonkajšej vrstvy kombinézy. „Zdieľali sme naše vedomosti ohľadom vysoko výkonných materiálov a ohľadom nových riešení a techník šitia,“ povedal šéf marketingu spoločnosti Prada Lorenzo Bertelli.

Samotná podoba kombinézy nie je nijako revolučná, podotýka agentúra AFP, a podľa agentúry Reuters sa príliš neodchyľuje od toho, čo astronauti nosili už v minulosti.

Hlavnou funkciou kombinézy je ochrániť astronautov pred extrémnymi vonkajšími podmienkami, ktorým budú vystavení pri misiách napríklad na južnom póle Mesiaca, kde panujú mimoriadne nízke teploty. Tvorcovia taktiež sľubujú maximálny komfort, vďaka ktorému by sa astronauti mohli pohybovať vo vonkajších priestoroch až osem hodín.

Kombinéza bude v prevedení unisex, pretože súčasťou misie Artemis III, ktorej cieľom je vypraviť ľudskú posádku na Mesiac, bude aj žena. Začiatok misie NASA odhaduje na svojom portáli na nie skôr ako v septembri roku 2026.

Kombinéza AxEMU podľa vyhlásenia spoločnosti Prada už prešla niekoľkými testami. V roku 2025 ju čakajú ďalšie náročné skúšky, aby ju NASA mohla schváliť na nasadenie pri ďalšej ceste na Mesiac.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie