Českí vedci vylepšujú takzvané proliečivo. Má potenciál zlepšiť liečbu rakoviny

Ilustračná fotografia (Zdroj: Freepik)

Vedci z Ústavu organickej chémie a biochémie (ÚOCHB) vytvorili látky, ktoré dokážu aktivovať takzvané proliečivo a navyše aj zlepšiť jeho efektivitu v tele. Vďaka tomu bude možné lepšie zacieliť napríklad na zhubné nádory, čo má potenciál vylepšiť liečbu rakoviny.

Proliečivo je látka, ktorá sa metabolicky mení na samotné liečivo až v tele tak, že sa aktivuje na vybranom mieste, informuje portál ČT 24. To znamená, že keď ju človek prijíma, nerobí nič, a nemá teda ani žiadne vedľajšie účinky spojené s radom bežných liekov. Na skutočný liek sa zmení až potom, čo sa nadviaže na nejakú inú látku a začne fungovať.

Vedci sa dlhodobo snažia, aby sa z proliečiva stal liek až na konkrétnom mieste, kde má v organizme pomôcť. Potom je totiž látka najúčinnejšia a ešte viac to znižuje negatívne dopady. Proliečivá na to často potrebujú takzvané aktivátory, teda látky, ktoré zmenu spustia. Doteraz používaná generácia aktivátorov je ale pomalá a neúčinná. Molekula liečiva sa uvoľní spravidla až za niekoľko hodín a organizmus z nej dokáže využiť len zhruba šesťdesiat percent. To teraz zmenili českí vedci.

„Naša najnovšia generácia aktivátorov umožňuje stopercentné uvoľnenie liečivá, a to vo veľmi krátkom čase, počas zhruba pol hodiny. Vyššiu rýchlosť a účinnosť sme dokázali na niekoľkých príkladoch bunkových in vitro experimentov,“ popísal Milan Vrábel z ústavu.

Na vývoji aktivátorov pracuje okrem iného aj farmaceutický priemysel. Hoci ide o počiatočné nedokonalé verzie aktivátorov, podľa vedcov sa ukazuje, že tento koncept v ľudskom organizme funguje. Už sa uskutočnili prvé fázy klinických testov.

Tím z ÚOCHB sa na výskume podieľa s vedcami z Technickej univerzity vo Viedni. Ich prácu v dvoch článkoch vytlačil vedecký časopis Angewandte Chemie. Výskum vznikol vďaka podpore Národného ústavu CarDia z programu Exceles financovaného EÚ a tiež v rámci projektu Novej technológie pre translačný výskum vo farmaceutických vedách (NETPHARM), ktorý je tiež spolufinancovaný z európskych peňazí. Výskum tiež podporila Grantová agentúra Českej republiky a Rakúsky vedecký fond.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie