Ako môžete zabrániť cukrovke ešte pred jej vznikom?

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Nataliya Vaitkevich, Tirachard Kumtanom

Podľa Medzinárodnej diabetologickej federácie trpí cukrovkou na Slovensku 8,3 % dospelých vo veku 20 až 79 rokov. Zaujímavé je, že až 25,8 % prípadov cukrovky na Slovensku zostáva nediagnostikovaných, čo znamená, že približne jeden z desiatich dospelých má cukrovku. Podobne ako v iných európskych krajinách, stúpa počet ľudí s vysokou hladinou cukru v krvi, čo zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, ktorá postihuje až 95 % diabetikov. 

Je však možné sa týmto problémom vyhnúť, ak si udržíte správnu hladinu cukru v krvi. Stravovanie, čas kedy jete, fyzická aktivita a dokonca aj miera stresu môžu výrazne ovplyvniť, aká bude vaša hladina cukru.

Nemali by ste čakať, kým vám diagnostikujú prediabetes alebo diabetes. O tom treba začať premýšľať už skôr, aby ste tomu predišli,” tvrdí Dr. Elizabeth Halprin, vedúca oddelenia pre dospelých s cukrovkou v Joslin Diabetes Center v Bostone, píše The New York Times.

Čo je glukóza v krvi?

Keď prijímate sacharidy, vaše telo ich rozkladá a premieňa na glukózu, ktorá vstupuje do krvného obehu. Glukóza je hlavný zdroj energie pre vaše telo.

Pankreas následne reaguje na hladinu glukózy tým, že produkuje inzulín, ktorý umožňuje bunkám absorbovať cukor z krvi ako palivo. Niektorý cukor však zostáva v krvi, kde sa viaže na proteíny, ako je hemoglobín. Ak je glukózy príliš veľa, môže to spôsobovať problémy.

Predstavte si, že vylejete niečo sladké na podlahu a zrazu všetko lepí. Presne to sa deje vo vašom tele,” vysvetľuje Dr. Susan Spratt, profesorka medicíny na Duke University.

Keď sa hladina cukru v krvi často zvyšuje, telo môže stratiť schopnosť reagovať na inzulín, čo vedie k inzulínovej rezistencii. Pankreas sa snaží produkovať viac inzulínu, ale časom to prestáva fungovať, čo môže viesť k prediabetu alebo k cukrovke. Nadbytok cukru v krvi môže poškodiť cievy a spôsobiť vážne komplikácie.

Ako sa meria hladina cukru a ako zistíte, či je zdravá?

Test hemoglobínu A1C meria, koľko percent vašich červených krviniek má glukózu pripojenú k hemoglobínu. Tento test ukazuje priemernú hladinu cukru v krvi za posledné tri mesiace. Test glukózy v krvi meria aktuálnu hladinu cukru v konkrétnom čase.

Lekári zvyčajne odoberajú krv na testovanie glukózy a A1C nalačno, čo znamená, že ste minimálne 8 hodín pred testom nejedli. Ak sú vaše hodnoty glukózy a A1C nad určitými prahmi, lekári môžu diagnostikovať cukrovku.

Hodnota glukózy nalačno pod 100 mg/dL sa považuje za zdravú. Hodnoty medzi 100 a 125 mg/dL signalizujú prediabetes a hodnoty nad 126 mg/dL naznačujú cukrovku.

Pre test A1C nemusíte byť nalačno. Normálna hodnota je pod 5,6 %. Ak má váš A1C hodnotu medzi 5,7 a 6,4 %, signalizuje to prediabetes. Hodnota nad 6,5 % značí cukrovku.

Lekári sa snažia udržať hladinu A1C pod 7 % u pacientov s cukrovkou, aby predišli komplikáciám, ale zároveň zabránili hypoglykémii, ktorá môže spôsobiť závraty, trasenie alebo nepravidelný tep.

Ako často by ste mali testovať hladinu cukru v krvi?

Frekvencia testovania závisí od vášho zdravotného stavu a rizikových faktorov. Americká diabetologická asociácia odporúča, aby sa začalo s testovaním cukru v krvi u dospelých s nadváhou alebo obezitou, ak majú ďalšie rizikové faktory, ako sú srdcové choroby, vysoký tlak alebo rodinná anamnéza cukrovky.

Ak máte prediabetes, mali by ste absolvovať testy ročne. Ak sú vaše výsledky normálne, stačí ich kontrolovať každé tri roky. Tí, ktorí nemajú rizikové faktory, by mali začať testovanie po dovŕšení 35 rokov.

Ako ovplyvňuje jedlo hladinu cukru v krvi?

Potraviny s vysokým obsahom škrobu, ako sú cestoviny, ryža, chlieb alebo zemiaky, zvyšujú hladinu cukru v krvi. To platí aj pre sladkosti, ako sú sušienky alebo sladené nápoje.

U diabetikov je vzťah medzi inzulínom a glukózou narušený,” hovorí Dr. Halprin. Rýchly nárast cukru v krvi spôsobuje, že pankreas uvoľňuje veľké množstvo inzulínu, čo môže spôsobiť rýchly pokles cukru, ktorý následne vedie k pocitom nepohodlia a chuti na ďalšie jedlo.

Kombinovanie sacharidov s bielkovinami alebo tukmi pomáha spomaliť vstrebávanie cukrov a udržuje hladinu cukru stabilnejšou. Vynechanie jedál alebo nadmerná konzumácia alkoholu na prázdny žalúdok môže spôsobiť nízku hladinu cukru, najmä u diabetikov.

Čo ďalšie ovplyvňuje hladinu cukru?

Cvičenie pomáha znižovať cukor v krvi, pretože spotrebúva glukózu ako zdroj energie a zlepšuje citlivosť buniek na inzulín. Stres zvyšuje produkciu kortizolu, čo spôsobuje uvoľnenie väčšieho množstva glukózy do krvi.

Nedostatok spánku môže zvyšovať hladinu kortizolu, čo nepriamo zhoršuje schopnosť tela zvládať hladinu cukru.

Ako udržať cukor v krvi pod kontrolou?

Lekári odporúčajú pacientom s cukrovkou konzumovať jedlá, ktoré sú z polovice zložené z listovej zeleniny, z jednej štvrtiny z chudého proteínu, ako sú ryby alebo šošovica, a z jednej štvrtiny zo škrobových potravín. Tento prístup môže pomôcť aj ľuďom bez cukrovky udržať si zdravú hladinu cukru.

Lekári často spolupracujú s pacientmi na hľadaní zmien v strave, ktoré sú pre nich reálne a kultúrne vhodné. Napríklad, namiesto úplného vynechania ryže môžu odporučiť menšie porcie a viac fazule, ktorá obsahuje proteíny a vlákninu, čo vás zasýti na dlhšie.

Cvičenie, ako krátka prechádzka po jedle, môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi a tiež podporiť chudnutie, čo je kľúčové pri zvládaní cukrovky.

Aké lieky pomáhajú znížiť cukor?

Ak diéta a cvičenie nestačia, lekári môžu predpísať lieky. Metformín je lacný liek, ktorý pomáha pečeni produkovať menej glukózy. Staršie lieky, ako sú sulfonylurey, stimulujú pankreas k uvoľneniu inzulínu, ale môžu spôsobiť prílišný pokles cukru.

Ak máte problém s cukrom a nedokážete ho zvládnuť diétou, cvičením alebo zlepšením spánku, nevylučujte lieky,” hovorí Dr. Spratt.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie