Liek na dlhovekosť alebo nebezpečný výstrelok? Lítium je späť

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Anna Shvets, Jan Krnc

Zaujímavosťou je, že po veľkom tresku vznikli tri prvotné prvky, no len jeden z nich si dnes môžete kúpiť vo forme kúpeľovej soli. Produkt s názvom Sads Smashing Anti-Stress Bath Treatment, balený v trblietavom striebornom obale, obsahuje lítium a sľubuje prechod od „pocitu ťaživosti k uvoľneniu“.

Tento výrobok je len jedným z mnohých voľnopredajných doplnkov s obsahom lítia, ktoré sa zameriavajú na podporu nálady. Lítium je dnes súčasťou rôznych produktov, vrátane doplnkov proti starnutiu, ako Novos Core, Life Extension či AgeImmune. Známym propagátorom je aj Bryan Johnson, zakladateľ anti-aging projektov, ktorý denne užíva 1 mg tohto kovu, píše The Atlantic.

Lítium si našlo svoje miesto v odvetví wellness, no nie je to nový trend. V minulosti sa tento prvok používal na liečbu rôznych ochorení, pričom jeho využitie v medicíne siaha až do 19. storočia. Lekári vtedy verili, že lítium môže pomôcť pri liečbe bolesti hlavy, cukrovky, reumatizmu a mnohých ďalších chorôb. Lithia water, voda obohatená o lítium, sa predávala ako patentovaný liek, a v roku 1929 dokonca 7 Up obsahoval lítium ako súčasť svojho receptu. Avšak v 1949 došlo k smrteľnej otrave po požití chloridu lítia, čo viedlo k zákazu jeho použitia v potravinách.

Možné výhody mikro dávok lítia – podceňovaný liek?

Napriek tomu, že vysoké dávky lítia sú dnes štandardným liekom na bipolárnu poruchu, otázka znie, či by nízke dávky nemohli byť prospešné aj pre zdravých ľudí. Podľa National Institute of Mental Health, výskumy naznačujú, že mikro dávky lítia môžu mať pozitívny vplyv na náladu a celkové zdravie, no nedostatok financií na výskum v tejto oblasti bráni zisteniu, aký veľký tento vplyv skutočne je. Zatiaľ sa vie, že stopové množstvá lítia sú prítomné v potravinách, ako sú obilniny, paradajky a zemiaky, a dokonca aj v pitnej vode v niektorých regiónoch.

Nejasné dôkazy a rozpory vo výskumoch

Zatiaľ čo niektoré štúdie poukazujú na spojitosť medzi vyšším obsahom lítia v pitnej vode a nižšími samovražednými sklonmi, iné naopak naznačujú, že tento vzťah nie je taký jednoznačný. Výskumy zo Švajčiarska a Argentíny dokonca priniesli opačné výsledky. Podobne nejasné sú výsledky o vplyve lítia na dlhovekosť a demenciu. V Japonsku však zaznamenali, že ľudia s vyšším obsahom lítia v pitnej vode žijú dlhšie. Takisto niektoré štúdie na zvieratách naznačili, že lítium môže predĺžiť životnosť mušiek či červov.

Finančné bariéry: Prečo sa neinvestuje do výskumu lítia?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo farmaceutické firmy neinvestujú do výskumu nízkych dávok lítia, je jeho prírodný pôvod, ktorý nemožno patentovať. Akákoľvek forma liečby s lítiom by bola finančne nezaujímavá pre veľké farmaceutické spoločnosti, čo znamená, že verejnosť pravdepodobne nikdy nezistí jeho plný potenciál. Dnešné doplnky stravy s obsahom lítia sa predávajú bez prísnych klinických štúdií, čo zvyšuje riziko, že jeho dlhodobé účinky zostanú nepreskúmané.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie