FOTO: Úchvatná krása, ktorú voľným okom neuvidíte. Vedci súťažili o najlepšie snímky mikroskopického sveta

Súťažné fotografie Nikon Small World 2024. Foto: Nikon Small World

Všedné objekty, laboratórne organizmy aj zatiaľ len zle pochopené biologické mechanizmy ukazujú víťazné fotografie špecializovanej súťaže Nikon Small World. Tento rok sa konal už jej 50. ročník.

Pavúky, neuróny či rôzne organizmy. Porotcovia tohto ročníka súťaže Nikon Small World vyhlásili víťaza tejto súťaže o najlepšiu mikroskopickú snímku, ktorá oslavuje päť desaťročí vynikajúcej kvality v oblasti mikroskopie a digitálneho zobrazovania.

Súťaž, ktorá sa začala v roku 1975, oslavuje krásu snímok zhotovených svetelným mikroskopom. Prihlasujú sa do nej vedci aj fanúšikovia, pričom víťaz získa cenu 3 000 dolárov (2 750 eur). Tento rok súťaž oslavuje 50. výročie a dostalo sa do nej približne 2 100 fotografií z 80 krajín, píše nbcnews.com.

Prvé miesto za rok 2024 získal vedec Bruno Cisterna, ktorý za asistencie Erica Vitriola vyhotovil „prelomový snímok diferencovaných myších nádorových buniek mozgu so zvýrazneným aktinovým cytoskeletom, mikrotubulmi a jadrami.“

Táto fotografia detailne ukazuje, ako práve narušenie bunkovej kostry môže viesť k chorobám, ako je napríklad Alzheimerova choroba a ALS, informuje ČT24. „Jedným z hlavných problémov neurodegeneratívnych ochorení je, že plne nerozumieme tomu, čo ich spôsobuje,“ komentoval výsledky Cisterna.

Galéria: 50. ročník súťaže Nikon Small World

„Aby sme mohli vyvinúť účinnú liečbu, musíme najskôr zistiť základné informácie. Náš výskum je pre odhalenie týchto poznatkov a nakoniec aj pre nájdenie lieku kľúčový. Diferencované bunky by mohli byť použité na štúdium toho, ako mutácie alebo toxické proteíny, ktoré spôsobujú Alzheimerovu chorobu či ALS, menia morfológiu neurónov, a tiež na testovanie potenciálnych liekov alebo génových terapií zameraných na ochranu neurónov či obnovu ich funkcie.“

Na tom, aby nielen esteticky krásna, ale najmä aj vedecky dôležitá fotografia vznikla, pracoval veľmi dlho. „Asi tri mesiace som zdokonaľoval proces farbenia, aby som zaistil jasnú viditeľnosť buniek. Potom, čo som nechal bunky päť dní diferencovať, som musel nájsť správne zorné pole, kde sa diferencované a nediferencované bunky navzájom ovplyvňujú. To si vyžiadalo asi tri hodiny presného pozorovania pod mikroskopom, aby sa podarilo zachytiť ten správny okamih. Zahŕňalo to mnoho pokusov a nespočetne veľa hodín práce, než sa to podarilo,“ popísal zdĺhavý proces.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie