Múzeá dostanú menej peňazí. Riaditelia musia pre konsolidáciu šetriť a škrtať pracovné miesta

Slovenské národné múzeum - zámok Bojnice. Foto: snm.sk, reprofoto/noviny.sk

Konsolidačné opatrenia sa dotknú viacerých sfér, najviac však zasiahnu do životov bežných ľudí, ktorí si budú musieť uťahovať opasky. Šetriace opatrenia zavádza aj rezort kultúry.

Ministerstvo kultúry pokračujú v šetriacich opatreniach. Riaditeľom 18-ich múzeí naprieč Slovenskom adresovali list, v ktorom ich oboznámili so skutočnosťou, že na svoj chod dostanú výrazne menej peňazí, píšu noviny.sk.

Krízu zažíva napríklad Slovenské národné múzeum v Bojniciach, ktoré pre šetrenie musí prepustiť niekoľko zamestnancov.

„Doľahla na nás úloha znížiť náklady o 10 percent,“ tvrdí Mikuláš Letavay, riaditeľ Slovenského národného múzea – zámok Bojnice.

Keďže aj na Bojnickom zámku dostali úlohu šetriť financie, oklieštený rozpočet sa dotkne pracovných miest. „Čo v praxi znamená, že potrebujeme znížiť aj stav pracovníkov,“ tvrdí Letavay. Prepúšťaním zamestnancov môže múzeum prísť o viacerých významných odborníkov.

Štatistické údaje neklamú, kým zhruba 75 percent objemu peňazí predstavuje zárobok múzea, zvyšnú časť dostávajú od štátu. Tento rok im na účet príde menej financií.

„Tento rok sme mali 530 000 eur, keď z toho dáme 40 percent dole, tak prídeme o 200 000,“ vysvetľuje Letavay. Šetrenie sa dotkne všetkých inštitúcií, ktoré patria pod Slovenské národné múzeum.

Dôvody nižších prostriedkov, ktoré ministerstvo kultúry vynaloží na činnosť múzeí, vysvetlila vedúca oddelenia komunikácie rezortu Petra Bačinská: „Všetkým podriadeným organizáciám bol skrátený rozpočet na mzdy, platy a ostatné osobné vyrovnania o 10% v rámci budúcoročného rozpočtu. Dôvodom prepúšťania zamestnancov je teda konsolidácia verejných financií.“

Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea – zámok Bojnice, Anton Bittner, našiel riešenie, kde môže inštitúcia ušetriť peniaze. „Ďalšou z možností, ktoré by mohli pomôcť nielen múzeám SNM, ale všetkým múzeám a galériám v zriaďovateľskej pôsobnosti MK SR, by bolo zrušenie voľných vstupov každú prvú stredu v mesiaci.“

Slovenské národné múzeum sa už v súčasnosti potýka s nedostatkom personálu. Po celom Slovensku chýba najmenej 100 zamestnancov a šetrenie, ktoré spôsobí prepúšťanie, len prispeje k odchodu odborníkov. Súčasní pracovníci majú z prepúšťania obavy.

„Keď sa pozriete na mňa, umocnené mojim vekom, určite áno,“ povedal kreatívny producent Slovenského národného múzea, Branislav Lukáč.

Oklieštený personál bude mať negatívny dopad na činnosť múzeí. „Človek si uvedomuje, že bez tých ľudí nemôže tá inštitúcia fungovať tak, ako by mala,“ tvrdí Letavay.

Utrpí tým výskum či ochrana zbierkových predmetov a cenných artefaktov. „Spravujeme miliardové hodnoty majetku štátu, kultúrneho dedičstva. Potrebuje to svoju starostlivosť a keď to starostlivosť nedostane, prejaví sa to na tom, že niektoré hodnoty môžeme strácať,“ uzatvára Letavay.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie