Z hlavnej stanice na letisko nielen autobusom. Bratislava zvažuje novú možnosť dopravy

Bratislava hlavná stanica, Letisko M. R. Štefánika. Ilustračné foto. Zdroj: TASR/ Jakub Kotian, Jaroslav Novák

Z ponuky verejnej dopravy sa na bratislavské letisko z hlavnej stanice dostanete zatiaľ iba autobusom. Magistrát to ale zvažuje zmeniť a pridať cestujúcim novú možnosť, ako sa dopraviť na letisko.

Na bratislavské Letisko M. R. Štefánika sa v súčasnosti dostanete z hlavnej vlakovej stanice iba autobusovou linkou. Dopravný podnik Bratislava tvrdí, že ide o najvyťaženejší spoj. Veľká modernizácia v mestskej časti má priniesť ďalšiu možnosť, ako sa cestujúci dopravia na letisko.

Investície do výstavby električkových tratí majú pokračovať, pričom do konca tohto roka má byť hotové predĺženie trate do Petržalky. V zámeroch magistrátu je rozšírenie električkovej trate, ktoré by prepojilo hlavnú železničnú stanicu s letiskom, píše STVR.

„Sme zatiaľ len pri výbere zhotoviteľa projektovej dokumentácie,“ povedal hovorca Magistrátu hlavného mesta Peter Bubla.

Na zámer na zlepšenie dostupnosti pozitívne reagovalo aj samotné letisko. „Letisko M. R. Štefánika víta každú možnosť rozšírenia verejnej dopravy, ktorá uľahčí cestujúcim prilietajúcim na letisko dopravu ďalej do Bratislavy,“ tvrdí hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Demovičová.

Cieľom magistrátu je predĺženie trate v dvoch etapách. V prvom prípade by električka končila v neďalekej nákupnej zóne, a druhá trať by smerovala priamo na letisko. Električky sa pre hlavné mesto stávajú nosným systémom verejnej dopravy.

„Pri električkách je to oveľa lepšie, lebo električky sú aj veľkokapacitné a oproti autobusu majú výhodu, že síce investícia do električky je náročnejšia, ale potom jednotlivé jazdy sú oveľa lacnejšie,“ vysvetlil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Analytik ale upozorňuje, že od podania návrhu až po samotné odovzdanie trate do prevádzky môže pokojne prejsť aj 13 rokov.

Hlavné mesto aktuálne avizuje aj modernizáciu zastaranej Ružinovskej radiály, ktorá bude predchádzať predĺženiu jej trate priamo na letisko.

„Modernizácia znamená jednak komplet výmenu celého koľajového spodku, rovnako aj zvršku, rovnako tak rekonštrukciu a doplnenie napríklad svetelnej signalizácie, nástupné ostrovčeky a ich vybavenie a podobne,“ ozrejmil Bubla.

Zároveň dodáva, že „sa teraz nedá hovoriť o konkrétnom termíne začiatku výstavby električkovej trate alebo teda predĺženia Ružinovskej radiály“.

Električku až na letisko by tiež privítal cestujúci, ktorý pravidelne lieta na Slovensko. Následne cestuje na hlavnú železničnú stanicu, odkiaľ ide za svojou manželkou Slovenkou do Trnavy.

„Je to veľmi dobrý nápad, pretože aj u nás doma je to najlepšie riešenie, keď sú takmer všade zápchy. Električka môže zobrať naraz veľa ľudí, išla by zo stanice so zastavením v centre mesta a končila by až na letisku,“ povedal cestujúci z Talianska.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie