Krízu na Kube zhoršujú aj výpadky elektriny. Milióny ľudí ostali bez prúdu, mestá sa zahalili do tmy

Zlyhanie jednej z hlavných elektrárni na ostrove Kuba spôsobil kolaps elektrickej siete, čím krajinu zasiahol výpadok prúdu. Foto: X/@wcancioisla, @CoastLandForce

Kubánsky ostrov zápasí dlhodobo s nedostatkom potravín, liekov a najnovšie problémy majú aj s elektrickou sieťou. Pre výpadok najväčších elektrární ostali bez prúdu milióny ľudí.

Zlyhanie jednej z hlavných elektrárni na ostrove Kuba spôsobil kolaps elektrickej siete, čím krajinu zasiahol výpadok prúdu.

Vláda v ten deň zatvorila školy či úrady, ktoré nie sú zásadné pre fungovanie štátu. Väčšinu štátnych zamestnancov poslali domov v snahe udržať aspoň rozsvietené svetlá pre obyvateľov. Zatvorené boli aj rekreačné a kultúrne aktivity vrátane nočných klubov, informuje USA Today.

Krátko pred poludním však v najväčšej a najefektívnejšej elektrárni v krajine, nesúcej meno kubánskeho revolucionára Antonia Guiterasa, došlo k poruche, čo spôsobilo úplné zlyhanie siete a približne 10 miliónov ľudí zostalo bez prúdu.

„Nebude žiadny odpočinok, kým nebude obnovená (elektrina),“ napísal kubánsky prezident Miguel Diaz-Canel na sociálnej sieti X.

Vláda uviedla, že do práce by sa mali hlásiť len nevyhnutní zamestnanci štátneho potravinárskeho a zdravotníckeho priemyslu.

Kríza s elektrickou energiou len prehlbuje problémy na ostrove, kde je život čoraz neznesiteľnejší a obyvatelia už teraz trpia nedostatkom jedla, paliva, vody a liekov. V niektorých domoch a reštauráciách bolo počuť hukot generátorov a mnohí obyvatelia využívali aspoň denné svetlo.

„Nedostatok paliva je najväčším faktorom,“ povedal premiér Manuel Marrero v televíznom odkaze, ktorý sa nezaobišiel bez technických problémov a k obyvateľom sa dostal až o niekoľko hodín neskôr.

Silný vietor a rozbúrené more, ktoré spôsobil minulý týždeň hurikán Milton, ochromili schopnosť dodávať na ostrov palivo z lodí v obmedzenom množstve do svojich elektrární, uviedli úradníci.

Kubánska vláda dlhodobo obviňuje americké embargo z obdobia studenej vojny, ako aj nové kolo sankcií za bývalého prezidenta Donalda Trumpa, čo prináša ťažkosti pri získavaní paliva a náhradných dielov na prevádzku svojich ropných elektrární.

Dve najväčšie elektrárne na ostrove, Felton a teraz vypnutá Antonio Guiteras, nevyrábajú elektrinu, uviedla vláda. Elektrárne si vyžadujú okamžitú údržbu, ktorá je súčasťou štvorročného plánu na revitalizáciu rozpadnutej infraštruktúry Kuby.

Rýchlo rastúce kubánske súkromné ​​podniky, ktoré prispeli k zvýšenému dopytu na ostrove, dostanú vyššie sadzby za energiu, ktorú spotrebúvajú, aby kompenzovali nedostatky, povedal premiér Marrero.

Zatiaľ čo dopyt po elektrine rastie, na ostrove, ktorý produkuje pomerne málo vlastnej elektriny, takmer dochádza ponuka palív. Najväčší dodávateľ ropy na Kube, Venezuela, znížil dodávky na ostrov v prvých deviatich mesiacoch roka. Rusko a Mexiko, ktoré v minulosti posielali palivo na Kubu, tiež výrazne znížili dodávky na ostrov.

Nedostatky spôsobili, že Kuba sa musí postarať sama o seba za oveľa drahšie trhové ceny v čase, keď je  vláda takmer na mizine. Predstavitelia ministerstva energetiky uviedli, že napriek tomu očakávajú, že výroba elektriny sa v najbližších dňoch zlepší, keďže počasie umožňuje, aby sa palivo z predchádzajúcich dodávok distribuovalo po najväčšom ostrove v Karibiku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie