Generálna prokuratúra zastavila vyšetrovanie vo veci českej reportérky

Generálny prokurátor Maroš Žilinka (vpravo) zastavil stíhanie českej novinárky vo veci sekty AllatRa. Tá často šírila hoaxy a propagandu. Zdroj: TASR/AFP

Generálna prokuratúra zastavila vyšetrovanie, ktoré sa týkalo reportérky českého spravodajského serveru Seznam Zprávy Kristíny Cirokovej a ďalších ľudí. Prokuratúra ich kvôli reportážam o sektách podozrievala zo zločinu podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Generálna prokuratúra teraz podľa denníka Sme uviedla, že skutok nie je trestným činom. Redakcia webu Seznam Zprávy sa už skôr proti vyšetrovaniu ohradila a označila ho za zastrašovanie novinárov.

„Je dostatočne odôvodnený záver, že skutok, pre ktorý sa začalo trestné stíhanie, nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci prokuratúre,“ napísala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Podľa Seznam Zpráv Ciroková na Slovensku nakrúcala reportáž, ktorá sa týkala ukrajinského náboženského hnutia AllatRa pôsobiaceho v 180 krajinách vrátane Slovenska aj Česka. Ukrajinské úrady proti AllatRe vykonali vlani záťah a predstaviteľov hnutia stíhajú. Ciroková podľa serveru vlani odhalila, že sa vodca AllatRa Igor Michajlovič Danilov ukrýva na Slovensku. V Česku aj na Slovensku je AllatRa aktívna predovšetkým prostredníctvom projektu Tvorivá spoločnosť.

Na vyšetrovaní proti Cirokov sa podieľala žilinská prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá podľa médií Tvorivú spoločnosť v minulosti podporovala, a mohla byť teda v konflikte záujmov. Prokurátorka minulý týždeň rezignovala na funkciu a bude čeliť disciplinárnemu konaniu.

Hnutie AllatRa je podľa odborníkov považované za pseudonáboženskú sektu, ktorá šíri konšpiračné teórie a podporuje prokremeľskú propagandu. Na Ukrajine sú jej členovia podozrievaní z vlastizrady.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie