Sme na prahu ďalšej VOJNY? Kim Čong-un sa má pripravovať na KONFLIKT

Kim Čong-un začal s ničením ciest a železníc spojujúcich Sever s Juhom. Zdroj: X/DD India, FEAR OF GOD IS WISDOM

Kórejský polostrov je od svojho rozdelenia v 50. rokoch 20. storočia známy ako zóna napätých vzťahov. V minulosti sa už viackrát zdalo, že sa vzťahy medzi oboma Kóreami posunú k pokojnejšiemu stavu, no odlišné politické ciele viedli k ďalšiemu rozdeleniu. Severná Kórea sa, na rozdiel od Západu, orientuje na Rusko a snaží sa prerušiť všetky možné spojenia so svojím južným susedom.

Dňa 16. októbra Severná Kórea vydala oficiálne vyhlásenie, v ktorom oznámila, že cesty a železnice spojené s Južnou Kóreou budú zablokované alebo úplne odstránené. Podľa KCNA Watch generálny štáb Kórejskej ľudovej armády 15. októbra prijal opatrenie na fyzické odrezanie ciest a železníc Kórejskej ľudovej republiky, ktoré vedú do Južnej Kórey cez východné a západné úseky južnej hranice KĽDR, na základe rozhodnutia č. 00122 Ústrednej vojenskej komisie Kórejskej strany pracujúcich.

Totálne pretrhnutie

Tieto kroky by mali viesť k úplnému odtrhnutiu Severnej Kórey od jej južného suseda, pričom je toto rozhodnutie v súlade so štátnou suverenitou, píšu topky.sk. Kim pritom nedávno zmenil ústavu Severnej Kórey, kde Južnú Kóreu označil za „nepriateľský štát“. Analytici si nie sú istí, k čomu budú Kimove rozhodnutia smerovať, no nepredpokladajú, že by Pchjongjang podnikol priamy útok voči spojencom Južnej Kórey a USA.

Kim venoval vojakom vyhlásenie

Počas návštevy veliteľstva 2. zboru Severokórejskej ľudovej armády vo štvrtok 17. októbra Kim vyhlásil pred vojakmi, že je dôležité si uvedomiť, že „akékoľvek použitie útočnej sily proti Južnej Kórei by bolo považované za oprávnenú odvetnú akciu voči nepriateľskej krajine, nie voči vlastným občanom“. Zablokovanie a odpálenie hraničných ciest a železničných tratí označil Kim za rozhodnutie „Severu“ ukončiť dlhodobé „zlé vzťahy“ so svojím susedom, ktoré pretrvávajú už storočia, pričom sa týmto spôsobom odmietajú aj „neužitočné a nezmyselné návrhy na zjednotenie ako národný cieľ“.

Podľa Kimovho vyhlásenia vojaci Severnej Kórey nebudú váhať použiť silu voči krajine, ktorú považujú za nepriateľskú. Tento krok nastane v prípade, ak sa Južná Kórea pokúsi zasiahnuť do suverenity svojho severného suseda, informuje severokórejská centrálna tlačová agentúra KCNA.

Varovania voči Západu

Hovorca ministerstva národnej obrany Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) oznámil, že 15. októbra boli zablokované alebo zničené 60-metrové úseky ciest a železníc v lokalitách Kamho-ri (Kangwon) a Tongnae-ri (Kaesong) v juhozápadnej časti krajiny. Dodal, že „KĽDR bude naďalej prijímať opatrenia na trvalé zabezpečenie a uzavretie svojej južnej hranice“.

Toto opatrenie je považované za nevyhnutné a legitímne v súlade s požiadavkami ústavy KĽDR. Vzhľadom na vážne bezpečnostné okolnosti situácia dospela až k „nepredvídateľnému možnému scenáru vojny“. Rezort pre ochranu pôdy a životného prostredia KĽDR uviedol, že odstrely nemali negatívny dopad na okolité prostredie a potvrdil, že všetky trasy spájajúce KĽDR s Južnou Kóreou boli úplne odstránené.

Cezhraničné spojenie bolo vytvorené na začiatku tohto tisícročia prevažne z juhokórejských zdrojov a iniciatív. KĽDR už celý rok pracuje na opevňovaní všetkých hraničných prechodov rôznymi zátarasami. Kim dodal: „Nechceme vojnu, ale nebudeme sa jej brániť.“ V posledných týždňoch Severná Kórea čoraz viac provokuje svojho južného suseda. Soul obvinil KĽDR z „útoku“ bezpilotných lietadiel, ktoré údajne v októbri zhadzovali nad Pchjongjangom propagandistické letáky proti vláde. Južná Kórea však odmieta akúkoľvek súvislosť s týmto incidentom, varovala však, že ak bude ohrozená bezpečnosť jej občanov, Kim by sa mal pripraviť na „drastickú reakciu, ktorá ukončí severokórejský režim“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie