Zrušené predstavenie: Univerzite Komenského začalo prekážať burlesque vystúpenie (+ VIDEO)

Univerzita Komenského zrušila burlesque vystúpenie, ktoré sa malo konať v Moyzesovej sieni. Zdroj: reprofoto Facebook/Grupo Caliente; reprofoto Google Maps

Burleska sa vyznačuje odhaľovaním kriviek na telách tanečníčok, ktoré predvádzajú svojim divákov vysokým vykopávaním nôh. Takýto zážitok mohli návštevníci zažiť v Moyzesovej sieni Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v roku 2018, kedy sa tam konala burlesková show, a o rok neskôr tu tanečníčky predviedli brušný tanec. V súčasnosti však takáto akcia nebude možná.

Na konci októbra plánovala skupina Bratislava Burlesque osláviť svoje desiate výročie práve v tejto sieni. Fakulta im síce predbežne potvrdila rezerváciu, no neskôr svoje rozhodnutie zrušila. Dekan fakulty Marián Zouhar v stanovisku pre denník SME uviedol, že nemá žiadne výhrady voči burleske samotnej. „Fakulta si však uvedomuje, že má záväzok dodržiavať určitý programový profil Moyzesovej siene, do ktorého toto podujatie, žiaľ, nezapadá,” dodáva sa v stanovisku.

Priestor chcú využívať inak

Podľa informácií fakulty je Moyzesova sieň profilovaná ako priestor pre klasickú hudbu, akademické akcie a diskusie. Tento rok však fakulta prenajala sály aj na firemné akcie, natáčanie videoklipov a na konci októbra sa tam uskutoční zábavná šou so známou hviezdou z amerického seriálu.

Šárka Nohelová, známa ako Lotta Love, si vybrala túto sálu kvôli jej veľkosti a výzdobe, plánovala tu „grandiózne” vystúpenie, ktoré prispôsobila aj programu. V jednom momente sa mala tancujúca umelkyňa kúpať v pohári Martini. Univerzita bola informovaná, že vystúpenie je určené len pre dospelých a zahŕňa aj nahotu.

Nohelová si s manažérom siene písala od januára a na začiatku augusta dostala e-mailové potvrdenie o rezervácii na 26. októbra. Diskutovali aj o podrobnostiach vystúpenia, vrátane ovládania opony, vstupu na pódium a dohodli sa na obhliadke s osvetľovačmi a zvukármi. Následne sa však manažér dlhšie neozýval.

Dva týždne pred vystúpením Nohelová dostala správu, že fakulta od predbežnej dohody odstupuje. Keďže nebola podpísaná žiadna zmluva, vedenie fakulty malo právo na zrušenie. „Mám aj konzervatívnych klientov a som na to zvyknutá, chápala by som to aj teraz, ak by mi o tom dali vedieť skôr,” povedala.

Slobodné rozhodnutie fakulty

Fakulta sa organizátorke ospravedlnila a uviedla, že plánuje organizovať iné podujatie. Keď si Nohelová požiadala o náhradný termín, zaznela obava fakulty z negatívnej mediálnej pozornosti. Dekan vo svojom vyhlásení zdôraznil, že rozhodnutie fakulty bolo slobodné.

Niektoré médiá už o Nohelovej pritom písali. V septembri 2023 zorganizovala tanečný workshop v spolupráci so študentským LGBTI spolkom Univerzity Komenského. Konzervatívne médium Štandard, ktoré je zaradené na zozname konšpirátorov a bulvárny Nový Čas označili túto aktivitu za „kurz striptízu“, ktorý je údajne financovaný „Európskou úniou”.

Je však dôležité poznamenať, že burleska nie je súčasťou sexuálneho priemyslu, ale samostatným umeleckým žánrom tanca. Nohelová nakoniec plánované podujatie zrušila, pretože sa jej nepodarilo nájsť vhodnú náhradu za Moyzesovu sieň. Plánuje však vytvoriť alternatívne podujatie.

Pozrite si video z vystúpenia z roku 2018


Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie