Veľká ZMENA počasia príde cez víkend: TOTO sa valí na Európu

Do Európy sa rúti veterná smršť Ashley. Zdroj: Severe Weather Europe; Unsplash

Západná Európa sa tento víkend pripravuje na príchod silnej veterné smršti, ktorá prinesie vysoké vlny a silný vietor. Táto víchrica sa čiastočne dotkne aj počasia na Slovensku. Kedy a ako sa to prejaví?

Severný Atlantik zažil tento mesiac niekoľko aktívnych víchric a očakáva sa príchod ďalších. Južne od Grónska sa formuje veľká oblasť nízkeho tlaku, ktorá prinesie najsilnejšiu víchricu do Európy, uvádza portál iMeteo.sk.

Príchod studeného vzduchu z Arktídy nad teplejšie moria spôsobí, že v piatok večer sa vyvinie potenciálne silná veterná smršť, ktorá v priebehu víkendu zasiahne Írsko a Škótsko. Meteorologické služby v Írsku a Spojenom kráľovstve to môžu označiť za prvú víchricu sezóny, známa ako víchrica Ashley, informuje Severe Weather Europe. Naposledy výraznejšiu búrku, ktorá postihla Európu, spôsobil ex-hurikán Kirk, ktorého zvyšky ovplyvnili aj naše počasie.

Bombogenéza a jet stream

V sobotu dopoludnia sa začne nad východným Atlantikom intenzívne prehlbovať tlaková níž, čo povedie k tzv. bombogenéze, čo je rýchly pokles tlaku vzduchu. Očakáva sa, že sa rozvinie prvá pomenovaná víchrica sezóny – Ashley. Vysoký tlak nad kontinentálnou Európou a hlboká níž nad Atlantikom spôsobia výrazný jet stream.

Pre lety z USA do Európy je to priaznivá správa, pretože lietadlá môžu využiť silné horné vetry, čo skráti čas letu v porovnaní s letmi smerujúcimi opačným smerom.

Do Európy príde veterná smršť

Tlaková níž prinesie na Britské ostrovy nepriaznivé počasie, najmä silný nárazový vietor dosahujúci rýchlosť viac ako 120 km/h. Najsilnejší vietor zasiahne západné pobrežie Írska a Škótska, avšak silné poryvy sú očakávané aj na celých Britských ostrovoch.

Vietor sa nielenže presunie do kontinentálnej Európy, ale zosilnie aj na pobreží Francúzska, Nemecka a Dánska. Na Slovensku sa síce očakáva, že vietor zosilnie, avšak výraznejšie problémy by nemali nastať. V nedeľu by nárazy vetra mali dosiahnuť okolo 70 km/h.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie