Pacientom operácie odložia alebo úplne zrušia. Poisťovňa zrušila zmluvy s jednodňovými klinikami

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/wavebreakmedia_micro, peoplecreations)

Mnohí ľudia sa jednodňového zákroku už nedočkajú. Týka sa to pacientov, ktorí sú poistení v štátnej poisťovni. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) totiž skončila zmluvy s viacerými jednodňovými klinikami. Termíny na jednodňové zákroky budú tak posunuté alebo úplne zrušené pre približne desaťtisíc pacientov.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nedávno ukončila zmluvy s viacerými jednodňovými klinikami, čo vyvolalo obavy zo zníženia dostupnosti niektorých zákrokov.

Toto rozhodnutie znamená, že pacienti, ktorí sa doteraz mohli vyhnúť hospitalizácii pri operáciách ako sú žlčník, prietrž alebo odstránenie šedého zákalu, budú musieť byť hospitalizovaní na dlhšie obdobie. Asociácia súkromných lekárov SR upozornila, že môže dôjsť k predĺženiu čakacích lehôt a obmedzeniu voľby pacientov.

Poisťovňa však argumentuje, že tento krok je zameraný na efektívnejšie využívanie zdrojov a zabezpečenie bezplatnej starostlivosti v rámci nemocníc, ktoré sú podľa nej pripravené prevziať pacientov. Poisťovňa tvrdí, že nemá v úmysle zhoršiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti ani predĺžiť čakacie lehoty.

Termíny budú posunuté alebo úplne zrušené

Podľa lekárov sa čakacie lehoty ešte viac predĺžia. Viacerým zariadeniam jednodňovej zdravotnej starostlivosti totiž poisťovňa zrušila zmluvy a pre ostatné zavádza limity. V tých zariadeniach sa vykoná asi 150-tisíc operácií ročne. Odhaduje sa, že asi 10-tisíc pacientom budú ich termíny posunuté alebo úplne zrušené. Avšak toto rozhodnutie poisťovne znamená pre niektorých pacientov ďalšie dlhé týždne trápenia sa v bolestiach alebo priplatenie si.

Do takejto nepríjemnej situácie sa dostala aj Prešovčanka, ktorú už o pár dní čakalo vyšetrenie. „Pred niekoľkými mesiacmi mi boli zistené žlčníkové kamene. Nález bol natoľko vážny, že mi môj gastroenterológ ihneď zarezervoval termín na gastroskopiu a pre istotu aj kolonoskopiu. Pri prvom pokuse o vyšetrenie sme však zistili, že kvôli mojim zdravotným problémom nebude vyšetrenie možné v stave bdenia, respektíve bez celkovej anestézie,“ opisuje pre Regióny.sk svoju skúsenosť obyvateľka Prešova.

Údajne aj napriek ochote a rýchlemu konaniu lekára musela v bolestiach zo žlčníkových záchvatov čakať na vyšetrenie ďalšie dva mesiace. „Presne týždeň pred daným vyšetrením som dostala telefonát od môjho lekára. Povedal mi, že sa veľmi ospravedlňuje, ale vyšetrenie v stave celkovej narkózy im pre mňa poisťovňa nepreplatí. To pre mňa znamenalo len jedno. Zaplatiť 200 eur alebo ďalej trpieť,“ dodala.

Poisťovňa si zmeny bráni

Poisťovňa vysvetľuje, že tieto zmeny sú súčasťou širšej stratégie konsolidácie v zdravotníctve. V klinikách vykonala kontroly efektívnosti vynakladania finančných prostriedkov a zistila pochybenia.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie