Dôchodca, oklamaný podvodníkmi, predal dom ZO STRACHU: Trestná novela zmenila zločin na prečin

Dôchodca z Gelnice Jozef Štefánik. Zdroj: Reprofoto/TA3

Dôchodca Jozef Štefánik z Gelnice, ktorého podvodníci vlani oklamali a pripravili o 83-tisíc eur a rodinný dom, sa rozhodol presťahovať zo strachu. Po nových úpravách Trestného zákona súd totiž znížil tresty pre páchateľov, pričom muž dostal len tretinu pôvodného trestu a žene bola uložená len podmienečná sankcia. Tento rozsudok však zatiaľ nie je právoplatný.

Dôchodca najprv dôveroval dvojici, a tak im dával obnosené oblečenie. Následne si od neho začali požičiavať peniaze. Keď pán Štefánik prišiel o všetky svoje úspory v celkovej výške 83-tisíc eur, presvedčili ho, aby na nich prepísal svoj rodinný dom. Informuje TA3.

„Hovorili mi, že je to len na chvíľu. Potrebovali preukázať majetok a sľubovali, že sa to neskôr vráti späť do pôvodného stavu,“ uviedol poškodený dôchodca 16. augusta 2023.

Samozrejme, že dom mu už nevrátili. V máji Okresný súd v Spišskej Novej Vsi odsúdil podvodníkov na tresty, pričom Igor Bandi dostal 6 rokov a 8 mesiacov nepodmienečne a Lucia Bandyová tiež nepodmienečne 6 rokov. Po podaní odvolania Krajský súd v Košiciach však vrátil spis späť na Okresný súd v Spišskej Novej Vsi a podvodníkov prepustil z väzby.

Primátor Gelnice, Dušan Tomaško (nezávislý), sa k situácii vyjadril 19. júla 2024: „Najprv som si myslel, že je to zlý vtip. Sú to ľudia, ktorí okradli o všetko človeka, ktorý celý život pracoval.“

Okresný súd v Spišskej Novej Vsi teda musel znovu rozhodnúť o tejto kauze, tentoraz už podľa novelizovaného trestného zákona. Igor dostal trest na dva roky nepodmienečne, zatiaľ čo Lucia dostala podmienečný trest.

Sused neverí, dôchodca sa radšej rozhodol odísť

„Závažný trestný čin bol teraz posúdený ako prečin, a páchateľom uložili len tretinu pôvodného trestu. Myslím, že je to vážne zamyslenie, nielen pre mňa, ale pre celú spoločnosť,“ povedal Ladislav Lukáč, sused poškodeného dôchodcu.

Katarína Roskoványi, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, vysvetlila 19. júla 2024:

„Účelom nového trestného zákona je ochrániť spoločnosť, ale predovšetkým naučiť páchateľov viesť riadny život a nahradiť spôsobenú škodu poškodenému.“

Pán Štefánik už v dome nebýva.

Hoci mu ho súd vrátil, nakoniec sa rozhodol ho predať. Pred podvodníkmi sa skrýval už v čase, keď ich prepustili z väzby, pretože mal z nich veľký strach a istý čas dokonca strávil v starostlivosti psychiatrov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie