Partner Rizman zhodnotil film o Čaputovej: Režisér bude mať s JEHO recenziou zrejme problém

Bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová s partnerom Jurajom Rizmanom. Zdroj: FB/Juraj Rizman Reprofoto Youtube/Česká televize

Dokumentárny film Mareka Šulíka s názvom Prezidentka, ktorý sa zameriava na pozadie vrcholovej politiky, bude mať premiéru v slovenskej kinodistribúcii 31. októbra. Juraj Rizman, partner bývalej prezidentky Zuzany Čaputovej, v rozhovore pre Nový Čas uviedol, že mali príležitosť zúčastniť sa na projekcii pracovnej verzie filmu pred jeho definitívnym dokončením.

Svoj názor vyjadrili už vtedy.

„Zamerali sme sa len na technické aspekty, ktoré neboli správne usporiadané na časovej osi,“ povedal Rizman. Osobne sa domnieva, že viac než len príbeh prezidentky, je to film režiséra o dobe, ktorú sme prežili.

„Vnímam Zuzanu Čaputovú oveľa komplexnejšie ako režisér, ktorý má na zobrazenie piatich rokov len niekoľko minút,“ dodal.

„Rešpektujem autorský prístup režiséra, ale z môjho subjektívneho pohľadu je výsledný produkt len určitým výsekom reality, ktorú som mal možnosť vnímať a žiť ako partner a blízky spolupracovník Zuzany Čaputovej,“ dodal partner exprezidentky pre denník.

„Film môže poskytnúť unikátny záznam výnimočných rokov a udalostí, ktoré sa už nebudú opakovať,“ vyjadrila sa Čaputová o svojej motivácii súhlasiť s natáčaním. „Spätne som si uvedomila, ako dokážu aj menej významné momenty zatieniť tie, ktoré som považovala za formujúce,“ dodala.

Film Prezidentka má svetovú premiéru na 28. medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov (MFDF) Jih.hlava 25. októbra. Slovenská premiéra sa uskutoční na festivale Jeden svet (27. októbra) a medzinárodná premiéra otvorí festival PÖFF v Tallinne.

Snímku produkuje spoločnosť Hitchhiker Cinema v koprodukcii s českou distribučnou spoločnosťou Aerofilms, Slovenskou televíziou a rozhlasom, Českou televíziou a spoločnosťou filmotras.

Ide o prvý pohľad do zákulisia funkčného obdobia hlavy štátu,“ uvádzajú tvorcovia snímku, v ktorej kamera zachytáva rozhodovania, pôsobenie a osobný život Zuzany Čaputovej. „Diváci sa budú môcť pozrieť, aké je to byť hlavou štátu z doteraz nevidenej perspektívy,“ dodávajú k filmu.

Filmový dokument zachytáva kľúčové momenty z politického i osobného života Čaputovej.

Predstaví napríklad zákulisie rozhodovania o udeľovaní amnestií a proces vzniku štátnických prejavov počas jej pôsobenia v úrade.

„Rozhodnutie Zuzany Čaputovej dovoliť mi relatívne slobodne sa s kamerou pohybovať v priestoroch Prezidentského paláca počas jej mandátu považujem za mimoriadne veľkorysý postoj,“ komentoval genézu filmu jeho scenárista a režisér Marek Šulík.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie