Fico sa STRETOL s ukrajinským prezidentom po prvýkrát od začiatku vojny. O čom spolu hovorili?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) a slovenský premiér Robert Fico. Zdroj: TASR/AP Photo/Omar Havana

Plán víťazstva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyvoláva kontroverzie a predseda vlády SR Robert Fico v piatok v Bruseli vyjadril názor, že členstvo Kyjeva v Severoatlantickej aliancii (NATO) nie je dobrý nápad.

Na samite európskych lídrov sa premiér Fico zameral na závery, ktoré sa týkajú ruskej agresie na Ukrajine, otázky ukrajinského členstva v NATO a údajnej účasti severokórejských jednotiek bojujúcich na strane Ruska. Informuje TA3.

Fico mal možnosť stretnúť sa s ukrajinským prezidentom Zelenským po prvýkrát od začiatku ruskej invázie. Zelenskyj počas spoločnej tlačovej konferencie s generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem uviedol, že Fico počas ich stretnutia v Bruseli dostal množstvo informácií.

Pomoc áno, NATO nie

Robert Fico však uviedol, že sa s ukrajinským prezidentom Zelenským rozprával iba na krátky čas, maximálne 15 sekúnd, a to pri spoločnom fotení. Fico potvrdil, že Slovensko naďalej poskytuje Ukrajine pomoc, ako sú zásielky elektrickej energie, avšak odmieta podporovať vstup Ukrajiny do NATO.

„Priali by sme si, aby sa stali členmi Európskej únie. Ak by však vstúpili do NATO, zvýšila by sa pravdepodobnosť opätovného konfliktu, a to na veľmi vysokú úroveň,“ povedal.

Podľa Fica by pre Ukrajinu bolo najlepším riešením zachovanie neutrality a získanie bezpečnostných záruk. Varoval, že inak môže nastať hrozba tretej svetovej vojny. Pripomenul, že Ukrajina sa vzdala jadrového arzenálu v rámci Budapeštianskeho memoranda v roku 1994, no Rusko ju aj tak napadlo v roku 2022.

„V súčasnosti to vyvoláva napätie a obrovskú eskaláciu situácie. To je môj názor,“ dodal Fico ohľadom ukrajinského členstva v NATO. Podľa jeho slov je potrebné, aby „si sadli veľkí chlapci“ a dohodli sa na ukončení konfliktu, pričom mal na mysli USA a Rusko.

Fico tiež priznal, že ruská agresia bola porušením medzinárodného práva.

„Nemalo sa to stať. Ruská federácia si mala iným spôsobom riešiť svoje problémy, pokiaľ išlo o rusky hovoriace obyvateľstvo na Ukrajine. Nedá sa meniť hranica len tak, že vezmete zbrane a tú hranicu si privlastníte,“ vyhlásil premiér.

Hovoril som s ním, ale bolo to medzi nami… Hovorili sme – a to je dobre,“ povedal Zelenskyj a ocenil, že SR a Ukrajina udržiavajú kontakty na úrovni premiérov.

Musíme pestovať vzťahy medzi našimi krajinami, to je dôležité. Jeho krajina nie je vo vojne, vďakabohu. Želám jeho ľuďom mier, a nie to, čo Putin naozaj dokáže priniesť,“ vyhlásil Zelenskyj.

Podľa neho Fico akoby necítil, čo všetko Putin dokáže spôsobiť. Zároveň vyzval SR na podporu Ukrajiny. Informuje TASR.

(Putin) sa nezastaví, ak ho my nezastavíme,“ odkázal.

Ukrajinský prezident zdôraznil, že Putin má rád krajiny, ktoré môžu zastupovať jeho záujmy. Putin je fanúšikom vojny,“ pokračoval a pomohol si príkladom, že keď sa Ukrajinci snažili ochrániť svoju severnú hranicu a vošli do ruskej Kurskej oblasti, miestni ľudia si o nich mysleli, že sú Američania alebo vojaci NATO. Boli však veľmi prekvapení, že ukrajinskí vojaci ich oslovili po rusky, poznamenal Zelenskyj.

Miestni ľudia verili informáciám, že ich napadlo NATO. Putin vybudoval spoločnosť, kde ľudia žijú v dezinformáciách, a teraz ženie mladých ľudí na smrť. On bude brániť svet, ktorý vybudoval, a preto bude lepšie, ak sa nám ho podarí zastaviť,“ povedal Zelenskyj pred novinármi.

Cudzie vojská na Ukrajine

Fico sa taktiež stručne vyjadril k správe o prítomnosti cudzích vojsk na Ukrajine, konkrétne k údajným severokórejským vojakom v službách ruskej armády. Uviedol, že ak sa táto informácia potvrdí, Slovensko je pripravené to odsúdiť.

„Ak to bude realita, budem na to reagovať. Zatiaľ na to nevidím dôvod,“ povedal premiér.

Napriek Ficovmu postoju sa však zdá, že Ukrajina sa do NATO čoskoro dostane.

Podľa vyjadrenia holandského premiéra Marka Rutteho o jej členstve niet pochýb. Rutte odkázal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že Severoatlantická aliancia nestratí odhodlanie a bude pokračovať v podpore Ukrajiny. Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii vyjadril presvedčenie, že Ukrajina si zaslúži stať sa členom NATO.

„Ukrajina bude v NATO …kým sa to stane, postaráme sa o to, aby mala všetko, čo potrebuje na víťazstvo,“ povedal Rutte, ktorý dodal, že Aliancia s Ukrajinou spolupracuje na tom, aby jej členstvo bolo čoraz bližšie. Zelenskyj zas poznamenal, že je nevyhnutné urobiť všetko pre to, aby sa jeho krajina stala súčasťou Aliancie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie