FOTO: Úchvatný záber: Fotograf zachytil „kométu storočia“ nad Lomnickým štítom

C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS ašpiruje na najjasnejšiu kométu na našej oblohe za posledných 27 rokov. Zdroj: Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě

Český fotograf Petr Horálek sa môže pochváliť jedinečným záberom kométy C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, ktorú sa mu podarilo zachytiť nad Lomnickým štítom.

Od minulého víkendu je kométa s označením C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS viditeľná aj na území Slovenska. Informujú tvnoviny.sk.

Aj keď sa k Zemi priblížila najviac 12. októbra, tento týždeň je najvhodnejší na jej pozorovanie.

Kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS má ambíciu stať sa najjasnejšou kométou na našej oblohe za posledných 27 rokov, čo neprekvapuje, že fotografi nasmerovali svoje objektívy na večernú oblohu.

Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave, ktorého sme už spomínali aj v článku na istream.sk, už vytvoril niekoľko snímok tejto kométy. Nedávno ju zachytil nad druhým najvyšším tatranským štítom. Jeho snímky vyrážajú dych. Prinášame vám niekoľko jeho unikátov v galérii.

Kométu bude možné voľným okom pozorovať až do začiatku novembra, pričom s pomocou malých ďalekohľadov bude viditeľná až do začiatku decembra.

Galéria:

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie