Koľko podpisov už Demokrati získali na vyhlásenie referenda? TÝMTO tempom ich budú zbierať mesiace

Strana Demokrati. Zdroj: FB/Demokrati 2023

Strana Demokrati doteraz získala približne 20-tisíc podpisov v rámci petičnej akcie na vyhlásenie referenda. Okrem jednej menšej strany sa k nim nepripojili žiadni významní opoziční aktéri, čo naznačuje, že zber podpisov môže trvať niekoľko mesiacov. Podľa politológa je hlavným cieľom strany zvýšiť svoju viditeľnosť.

Mimoparlamentná strana Demokrati od konca septembra zhromažďuje podpisy na vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia vlády Roberta Fica. Informovali sme ťa o tom aj v článku na istream.sk. Za približne dva týždne sa im podarilo získať tisíce podpisov. Informujú najnovšie tvnoviny.sk.

„Momentálne sme niekde okolo dvadsiatich tisíc, ide o približné číslo, pretože okrem podpísaných hárkov, ktoré už máme na centrále, dennodenne prichádzajú ďalšie hárky poštou a ďalšie zbierajú naši sympatizanti a priaznivci, za čo im ďakujeme,“ povedala hovorkyňa strany Martina Kakaščíková.

Demokrati si nedali konkrétny termín na získanie potrebných 350-tisíc podpisov, avšak pri súčasnom tempe to určite potrvá niekoľko mesiacov.

Kto sa pridá a kto nie?

„Pokiaľ ide o podujatia, ich počet sa prispôsobí potrebám na vyzbieranie 350-tisíc podpisov, samozrejme, počítame aj s určitým množstvom rezervy,“ dodala Kakaščíková.

Strana na začiatku oznámila, že vyzýva všetky opozičné strany na spoluprácu. Okrem malej Pirátskej strany sa však nikto ďalší nepripojil.

„Referendum sme vždy považovali za štandardný demokratický nástroj, v ktorom sa občania Slovenska môžu slobodne rozhodnúť,“ dodala SaS.

„KDH presadzuje silnú opozičnú politiku v Národnej rade SR na ochranu demokracie a právneho štátu v boji proti korupcii a za presadzovanie svojho programu. Nebudeme komentovať iniciatívy mimoparlamentných strán, s ktorými nikto z nás nerokoval,“ uviedla hovorkyňa hnutia Lenka Kovár.

Najsilnejšia opozičná strana spochybnila celú iniciatívu.

„Progresívne Slovensko robí všetko pre to, aby sme čo najskôr vymenili vládnu koalíciu, pretože Slovensko si zaslúži lepšiu vládu. Avšak dosiahnuť to pomocou referenda, ktoré je naformulované tak, že nemá žiadny právny účinok, nie je možné,“ vysvetlila hovorkyňa hnutia Tereza Mikáčová. Zároveň dodala, že ide iba o veľmi drahý prieskum verejnej mienky.

Hnutiu Slovensko sa taktiež nepáči formulácia otázky, keďže po úspešnom referende by za skrátenie volebného obdobia muselo hlasovať až 90 poslancov.

„To, čo spustila strana Demokrati, je podľa rozhodnutia ústavného súdu len odporúčacie referendum,“ vyhlásil líder hnutia Igor Matovič.

Odborníci sa zhodujú, že strana Demokrati má šancu získať potrebný počet podpisov, no skôr ako o samotné referendum im ide predovšetkým o zvýšenie viditeľnosti.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie